Kontroversiell SD-politiker åter i fullmäktige

Publicerad 2011-05-16

Politikern Kjell Thalin är åter ordinarie ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i värmländska Forshaga. Thalin har tidigare varit aktiv i partiet men lämnade 2003 då han ansåg att partiet var toppstyrt och rasistiskt. UPPDATERAD.

Kjell Thalin är sedan några veckor aktiv som ordinarie fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Forshaga.

2003 lämnade han Sverigedemokraterna med buller och bång. Tillsammans med Margareta Kindfur sa han i början av 2004 till Värmlands folkblad att partiet var toppstyrt och stod under inflytande av personer med "rasistiska och nazistiska idéer".

I en annan intervju från 2008 sa Thalin att han skulle starta ett eget parti, Dejepartiet, för att stoppa det han kallade för "förintelsen av Deje".

– Målet skulle vara att försöka försvara Deje lite. Man har ju i stort sett tagit allt som finns från Deje, vi har inte mycket kvar, sa Kjell Thalin då till Nya Wermlands tidning.

Han sa också att han inte ville göra "historiska" jämförelser med begreppet "förintelsen".

Förutom Sverigedemokraterna har Thalin varit aktiv i Ny demokrati. Kjell Thalin vill själv inte kommentera sitt engagemang i Sverigedemokraterna när Expo ringer upp honom.

--
Fotnot: Tidigare uppgavs det i artikeln att Thalin kritiserat Sverigedemokraternas partiledning i en intervju från 2008. Intervjun var i själva verket från 2004. Expo beklagar felet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA