Kontroversiell SD-politiker åter i fullmäktige

Publicerad 2011-05-16

Politikern Kjell Thalin är åter ordinarie ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i värmländska Forshaga. Thalin har tidigare varit aktiv i partiet men lämnade 2003 då han ansåg att partiet var toppstyrt och rasistiskt. UPPDATERAD.

Kjell Thalin är sedan några veckor aktiv som ordinarie fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Forshaga.

2003 lämnade han Sverigedemokraterna med buller och bång. Tillsammans med Margareta Kindfur sa han i början av 2004 till Värmlands folkblad att partiet var toppstyrt och stod under inflytande av personer med "rasistiska och nazistiska idéer".

I en annan intervju från 2008 sa Thalin att han skulle starta ett eget parti, Dejepartiet, för att stoppa det han kallade för "förintelsen av Deje".

– Målet skulle vara att försöka försvara Deje lite. Man har ju i stort sett tagit allt som finns från Deje, vi har inte mycket kvar, sa Kjell Thalin då till Nya Wermlands tidning.

Han sa också att han inte ville göra "historiska" jämförelser med begreppet "förintelsen".

Förutom Sverigedemokraterna har Thalin varit aktiv i Ny demokrati. Kjell Thalin vill själv inte kommentera sitt engagemang i Sverigedemokraterna när Expo ringer upp honom.

--
Fotnot: Tidigare uppgavs det i artikeln att Thalin kritiserat Sverigedemokraternas partiledning i en intervju från 2008. Intervjun var i själva verket från 2004. Expo beklagar felet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro