Kontroversiell tjeckisk politiker lämnar sin post

Publicerad 2011-10-19

Den kontroversielle statstjänstemannen i Tjeckien, Ladislav Bátora, som tidigare i år nästan upplöste den borgliga koalitionsregeringen med sina uttalanden och högerextrema kopplingar lämnar sin post.

Bátora meddelade i fredags beslutet att han lämnar sitt uppdrag hos utbildningsministern, skriver Ceskapozice.cz

I augusti befann sig Batóra i centrum för en regeringskris. Det som utlöste kristen var att Batóra, på Facebook beskrev utrikesministern och partiledaren för TOP 09, Karel Schwarzenberg, som en "tragisk gammal gubbe". Batóra gick även till angrepp mot den amerikanska ambassaden i Prag för att de stöttat den första HBT-festivalen som genomförts i staden.

Händelserna fick flera ministrar från TOP 09 att bojkotta ett kabinettsmöte och varna för att regeringen kunde kollapsa om inte "Batóraproblemet" löstes. Lösningen blev att placera Batóra i en mindre framträdande position på utbildningsministeriet.

Tidigare har Batóra representerat det högerextrema Nationalistpartiet och deltagit i seminarium som det ultra-nationalistiska Patriotisk front anordnat.

I dagsläget är Batóra aktiv i den EU- och eurokritiska grupperingen "Tillit, objektivitet, frihet och tradition". Han har även antytt att han vill försöka bilda ett nytt parti grundat på grupperingen.

På presskonferensen där Batóra meddelade sin avgång sade han:

– De som natt och dag det senaste året önskat och krävt att jag ska lämna, kan nu börja fira. Jag önskar dem ett bra och högljutt firande, sade han samtidigt som han bad sina anhängare om ursäkt för att han lämnar.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro