Kontroversiella Hedegaard frias från åtal om rasism

Publicerad 2011-02-01

Ordföranden för danska Tryckfrihetssällskapet, Lars Hedegaard, har friats efter att ha fällt nedlåtande kommentarer om muslimer. Han kunde inte veta att det han sa skulle spridas till en bredare publik, anser domstolen.

Det var i en intervju under en julfest som Hedegaard gjorde sitt omtvistande uttalande. Utan att veta om att han var filmad sa han att "muslimer våldtar sina egna barn". Han sa också:

"Man hör det hela tiden. Kvinnor i muslimska familjer blir våldtagna av deras farbröder, deras kusiner eller deras pappa".

Citaten publicerades på en känd islamofobisk blogg och Hedegaard polisanmäldes och åtalades enligt Danmarks så kallade "rasismparagraf". Det var i december 2009 och nu har det varit rättegång.

Enligt domen är de uttalanden om muslimer som Hedegaard gjorde straffbara.

Men, fortsätter domen, intervjun gjordes under en fest i Hedegaards hem och han visste inte att det spelades in på film. Han fick heller ingen möjlighet att godkänna sin medverkan i samband med publicering.

Därför menar domstolen att Hedegaard inte visste att det han sa skulle spridas till en vidare krets. Av den anledningen frias han.

Försvaras av Dansk Folkeparti
Jesper Langballe från Dansk Folkeparti har tidigare gått ut och försvarat Lars Hedegaard. Han dömdes till böter i början av december förra året. Han skrev sarkastiskt i en insändare i tidningen Berlingske tidender att Hedegaard inte borde ha sagt det han sa:

"Han borde inte ha sagt att muslimska döttrar våldtas av sina fäder när de i sanningens namn nöjer sig med att slå ihjäl sina döttrar – och i övrigt vänder ett blint öga mot farbrödernas våldtäkter".

Centrum för islamofobi
Danska Tryckfrihetssällskapet har blivit ett centrum för islamofobiska tongångar i Danmark. I slutet av november förra året bjöd de in Sverigedemokraternas partiledare för att prata om "Kampen mot totalitarismen". Även Dansk Folkepartis vice ordförande Peter Skaarup var med på mötet.

Sällskapet bildades 2004 av bland annat Hedegaard och Langballe efter att Hedegaard blivit utkastad från danska PEN-klubben på grund av sina åsikter om muslimer.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA