Kraftig ökning av hatbrott mot muslimer i USA

Publicerad 2011-11-16

Anti-muslimska hatbrott ökade i USA med 50 procent förra året, det visar en rapport från FBI. Den årliga FBI-statistiken har dock mött kritik.

Under år 2010 anmäldes det 160 hatbrott mot muslimer. Det är en ökning på drygt 50 procent jämfört med föregående år då 107 hatbrott anmäldes. Det ökade antalet hatbrott kan bero på politikers och aktivisters motstånd mot en moské som ska byggas vid Ground Zero i New York, platsen där 11 september-attacken skedde, skriver den amerikanska tidningen Hufftington Post.

Hatbrottsstatistiken från FBI har sedan 1992 byggt på frivilliga uppgifter från brottsbekämpande organ runt om i landet. Antalet brott som FBI redovisat har stadigt legat på mellan cirka 6000 till 10.000 hatbrott per år.

FBI:s siffror ifrågasätts av det statliga organet Bureau of Justice Statistics som menar att genomsnittet ligger på cirka 191.000 hatbrott per år. Deras rapport, från 2005, är baserad på en analys av tre och ett halvt års mätdata från National Crime Victimization Survey (NCVS).

Men det finns flera orsaker till att mörkertalen är stora i FBI:s statistik. Polisen kan ha missat att ange ett brott som hatbrott. Polisen rapporterar inte heller hatbrottsstatistik till myndigheter och därav kan myndigheterna inte ge FBI korrekta uppgifter, rapporterar organisationen Southern Poverty Law Center.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro