Kraftig ökning av hatbrott mot muslimer i USA

Publicerad 2011-11-16

Anti-muslimska hatbrott ökade i USA med 50 procent förra året, det visar en rapport från FBI. Den årliga FBI-statistiken har dock mött kritik.

Under år 2010 anmäldes det 160 hatbrott mot muslimer. Det är en ökning på drygt 50 procent jämfört med föregående år då 107 hatbrott anmäldes. Det ökade antalet hatbrott kan bero på politikers och aktivisters motstånd mot en moské som ska byggas vid Ground Zero i New York, platsen där 11 september-attacken skedde, skriver den amerikanska tidningen Hufftington Post.

Hatbrottsstatistiken från FBI har sedan 1992 byggt på frivilliga uppgifter från brottsbekämpande organ runt om i landet. Antalet brott som FBI redovisat har stadigt legat på mellan cirka 6000 till 10.000 hatbrott per år.

FBI:s siffror ifrågasätts av det statliga organet Bureau of Justice Statistics som menar att genomsnittet ligger på cirka 191.000 hatbrott per år. Deras rapport, från 2005, är baserad på en analys av tre och ett halvt års mätdata från National Crime Victimization Survey (NCVS).

Men det finns flera orsaker till att mörkertalen är stora i FBI:s statistik. Polisen kan ha missat att ange ett brott som hatbrott. Polisen rapporterar inte heller hatbrottsstatistik till myndigheter och därav kan myndigheterna inte ge FBI korrekta uppgifter, rapporterar organisationen Southern Poverty Law Center.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA