Kränkte 15-åring på Facebook

Publicerad 2011-01-14

En 16-årig flicka från ett samhälle norr om Göteborg har fällts för hets mot folkgrupp efter att hon skrivit flera kränkande meddelanden på nätsajten Facebook.

Inläggen skrevs i september förra året. Flera av dem var riktade mot en 15-årig flicka och innehöll kränkande omdömen om hennes hudfärg.

Samtidigt ska 16-åringen ha skrivit texter som enligt åklagaren "uttryckt missaktning" mot folkgrupper på grund av deras hudfärg. Inläggen ska ha spridits till ett flertal personer via nätsajten.

Någon rättegång hölls aldrig. Istället utfärdade åklagaren ett strafföreläggande där påföljden bestämdes. 16-åringen ska betala 2000 kronor i dagsböter samt 500 kronor till brottsofferfonden.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA