"Kristen krigare" gripen för moskéattack

Publicerad 2011-08-29

Portland, USA. En 24-årig man greps i onsdags misstänkt för mordbrand och hatbrott i samband med en brand på Oregons moské förra året.

Det var den 28 november förra året som en moské sattes i brand i Corvills. Motivet sägs vara en hämndaktion. Två dagar innan moskébranden blev en somalisk-född tonåring misstänkt för att ha försökt detonera en bomb mitt i en julgransbelysningsceremoni i Portland.

Federala tjänstemän har sagt att moskéattacken kan vara en hämndaktion för den påstådda bomben i julgransceremonin, eftersom den misstänkta somaliska tonåringen ska ha deltagit vid böner i den utsatta moskén.

Den 24-åriga mannen har anmälts två gånger till under december månad, där han gripits misstänkt för trakasserier och förargelseväckande beteende. Den argsinta mannen ska ha rabblat för polisen och för andra sitt förakt mot muslimer och därefter kallat sig själv för "kristen krigare".

Två dagar senare åkte han in på sjukhuset för en psykiatrisk utredning efter att ha viftat runt med en kniv utanför sitt hus.

Branden i moskén var begränsad till ett kontor i byggnaden och ingen skadades. Mannen säger sig vara oskyldig till branden. Rättegången börjar i oktober.

Tonåringen som anklagas för att ha försökt detonera en falsk bomb vid julgransceremonin nekar till brottet och väntar på rättegång.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA