"Kristen krigare" gripen för moskéattack

Publicerad 2011-08-29

Portland, USA. En 24-årig man greps i onsdags misstänkt för mordbrand och hatbrott i samband med en brand på Oregons moské förra året.

Det var den 28 november förra året som en moské sattes i brand i Corvills. Motivet sägs vara en hämndaktion. Två dagar innan moskébranden blev en somalisk-född tonåring misstänkt för att ha försökt detonera en bomb mitt i en julgransbelysningsceremoni i Portland.

Federala tjänstemän har sagt att moskéattacken kan vara en hämndaktion för den påstådda bomben i julgransceremonin, eftersom den misstänkta somaliska tonåringen ska ha deltagit vid böner i den utsatta moskén.

Den 24-åriga mannen har anmälts två gånger till under december månad, där han gripits misstänkt för trakasserier och förargelseväckande beteende. Den argsinta mannen ska ha rabblat för polisen och för andra sitt förakt mot muslimer och därefter kallat sig själv för "kristen krigare".

Två dagar senare åkte han in på sjukhuset för en psykiatrisk utredning efter att ha viftat runt med en kniv utanför sitt hus.

Branden i moskén var begränsad till ett kontor i byggnaden och ingen skadades. Mannen säger sig vara oskyldig till branden. Rättegången börjar i oktober.

Tonåringen som anklagas för att ha försökt detonera en falsk bomb vid julgransceremonin nekar till brottet och väntar på rättegång.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro