Kritik mot samarbete med avhoppad SD:are

Publicerad 2011-09-02

I Örebro allierade sig oppositionen med den avhoppade SD-politikern David Kronlid för att vinna platser i nämnderna. Den styrande majoriteten är skeptisk till hur de har agerat

I utbyte mot att David Kronlid stöttat oppositionens gruppbildning bestående av M, MP och FP fick han en ordinarie plats i valberedningen, programnämnden barn och utbildning och Glanshammars lokala nämnd.

Socialdemokraten Trogny Larsson är kritisk till att oppositionen öppnat upp för David Kronlid, trots att han lämnat Sverigedemokraterna. Han är skeptisk till att samarbeta med någon som precis lämnat Sverigedemokraterna. Trogny Larsson menar att David Kronlid lagt uppseendeväckande förslag och utspel i kommunfullmäktige. Bland annat ska han ha ifrågasatt invandrares och kriminellas rätt till sjukvård.

- David kronlid var den starke mannen när SD började få fotfäste i Örebro. Han var en skicklig Sverigedemokrat. De mindre vältaliga sverigedemokraterna frystes ut av de mycket mer resonerande och obehagliga, rasistiska människorna som David Kronlid.

Folkpartisten Staffan Wärme slår ifrån sig kritiken. Anledningen till att David Kronlid tilläts ingå i oppositionens valkartell var av taktiska skäl menar han.

- För vår del var det ganska enkelt att välja honom, för att stänga ute SD från samtliga nämnder. Vi skulle inte göra detta om han skulle suttit kvar som Sverigedemokrat.

Nerikes Allehanda skriver dock att David Kronlid uppgett för tidningen så sent som på onsdagen, att han stöttar Sverigedemokraterna på riksplanet.

- Det är inte den bild jag fått av honom när vi har pratat, han kallar sig för oberoende borglig och uppger sig stå för den politik som George Bush den äldre hade. Han har varit väldigt tydlig med att han inte längre delar sverigedemokraternas värderingar, säger Staffan Wärme, som ser principiella problem om Kronlid inte står för det han säger

Expo har förgäves sökt David Kronlid för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro