Kritik mot samarbete med avhoppad SD:are

Publicerad 2011-09-02

I Örebro allierade sig oppositionen med den avhoppade SD-politikern David Kronlid för att vinna platser i nämnderna. Den styrande majoriteten är skeptisk till hur de har agerat

I utbyte mot att David Kronlid stöttat oppositionens gruppbildning bestående av M, MP och FP fick han en ordinarie plats i valberedningen, programnämnden barn och utbildning och Glanshammars lokala nämnd.

Socialdemokraten Trogny Larsson är kritisk till att oppositionen öppnat upp för David Kronlid, trots att han lämnat Sverigedemokraterna. Han är skeptisk till att samarbeta med någon som precis lämnat Sverigedemokraterna. Trogny Larsson menar att David Kronlid lagt uppseendeväckande förslag och utspel i kommunfullmäktige. Bland annat ska han ha ifrågasatt invandrares och kriminellas rätt till sjukvård.

- David kronlid var den starke mannen när SD började få fotfäste i Örebro. Han var en skicklig Sverigedemokrat. De mindre vältaliga sverigedemokraterna frystes ut av de mycket mer resonerande och obehagliga, rasistiska människorna som David Kronlid.

Folkpartisten Staffan Wärme slår ifrån sig kritiken. Anledningen till att David Kronlid tilläts ingå i oppositionens valkartell var av taktiska skäl menar han.

- För vår del var det ganska enkelt att välja honom, för att stänga ute SD från samtliga nämnder. Vi skulle inte göra detta om han skulle suttit kvar som Sverigedemokrat.

Nerikes Allehanda skriver dock att David Kronlid uppgett för tidningen så sent som på onsdagen, att han stöttar Sverigedemokraterna på riksplanet.

- Det är inte den bild jag fått av honom när vi har pratat, han kallar sig för oberoende borglig och uppger sig stå för den politik som George Bush den äldre hade. Han har varit väldigt tydlig med att han inte längre delar sverigedemokraternas värderingar, säger Staffan Wärme, som ser principiella problem om Kronlid inte står för det han säger

Expo har förgäves sökt David Kronlid för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA