utr_npd_464_03.jpg

NPD:s omdebatterade och kritiserade valaffisch. Foto: Christian Ditsch/version-foto.de

Kritiserad NPD-affisch var inte olaglig

Publicerad 2011-09-08

"Gasen i botten" stod det på det tyska högerextrema partiet NPD:s valaffisch. Affischen anmäldes för att anspela på Förintelsen. På onsdagen fastslog Berlins domstol att affischen inte var olaglig, skriver The Telegraph.

Expo.se har tidigare rapporterat om den omstridda valaffischen som satts upp runt om i Berlin. Totalt ska 22 000 exemplar spridits. På affischen sitter Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD:s, partiledare Udo Voigt gränsle över en motorcykel under parollen "GAS geben" vilket i vardagligt tal betyder "Gasen i botten".

Enligt The Telegraph kunde domstolen inte bevisa att affischen medvetet anspelade på nazisternas illdåd och kunde därför inte fällas för hets mot folkgrupp.

Även NPD:s andra valaffisch får sitta kvar på husfasaderna. Den avbildar människor i turban och slöja på en flygande matta, med texten "Ha en trevlig flygresa hem".

Det är inte bara affischerna som har upprört. Inför valet tryckte NPD upp informationspamfletter om partiet där originalversionen innehöll ett korsord. Där frågade NPD bland annat efter ett "omodernt" tyskt namn. Det rätta svaret löd "Adolf".

Den 18 september är det delstatsval i Berlin. I söndagens tyska delstatsval till Mecklenburg-Vorpommerns parlament fick NPD sex procent av rösterna.
Sonja Anshelm

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro