utr_npd_464_03.jpg

NPD:s omdebatterade och kritiserade valaffisch. Foto: Christian Ditsch/version-foto.de

Kritiserad NPD-affisch var inte olaglig

Publicerad 2011-09-08

"Gasen i botten" stod det på det tyska högerextrema partiet NPD:s valaffisch. Affischen anmäldes för att anspela på Förintelsen. På onsdagen fastslog Berlins domstol att affischen inte var olaglig, skriver The Telegraph.

Expo.se har tidigare rapporterat om den omstridda valaffischen som satts upp runt om i Berlin. Totalt ska 22 000 exemplar spridits. På affischen sitter Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD:s, partiledare Udo Voigt gränsle över en motorcykel under parollen "GAS geben" vilket i vardagligt tal betyder "Gasen i botten".

Enligt The Telegraph kunde domstolen inte bevisa att affischen medvetet anspelade på nazisternas illdåd och kunde därför inte fällas för hets mot folkgrupp.

Även NPD:s andra valaffisch får sitta kvar på husfasaderna. Den avbildar människor i turban och slöja på en flygande matta, med texten "Ha en trevlig flygresa hem".

Det är inte bara affischerna som har upprört. Inför valet tryckte NPD upp informationspamfletter om partiet där originalversionen innehöll ett korsord. Där frågade NPD bland annat efter ett "omodernt" tyskt namn. Det rätta svaret löd "Adolf".

Den 18 september är det delstatsval i Berlin. I söndagens tyska delstatsval till Mecklenburg-Vorpommerns parlament fick NPD sex procent av rösterna.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA