Krönika i Expressen JK-anmäls

Publicerad 2011-11-24

En krönika skriven av Ulf Nilson i Expressen för två veckor sedan har anmälts till JK för hets mot folkgrupp. "Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas" skriver Nilson bland annat i krönikan.

Bloggaren och statsvetaren Tanvir Mansur, som ligger bakom en av anmälningarna till JK, säger till Sveriges radio att Ulf Nilson generaliserar och far med osanningar. På sin blogg skriver han:

"Det är uppenbart att den problemformulering, snedvridning av statistik och misstänkliggörande av människor med utländsk bakgrund som Ulf Nilson använder sig av är densamma som Sverigedemokraterna använder, vare sig han sympatiserar med dem eller inte."

Ytterligare en anmälan mot krönikan har kommit in till JK.

Nilsons krönika handlar om konflikten mellan Iran och Israel. Det är två formuleringar som anmälts till JK, den ena rör Irans ledning ayatolla Ali Khamenei och presidenten Mahmoud Ahmadinejad: "Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de 'otrogna', det vill säga vi." Nästa formulering lyder " Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik."

Det är inte första gången en av Nilsons krönikor JK anmäls. 2010 skrev Nilson en artikel där han hävdade att "pursvenskarna" håller på att avskaffa sig själva, och att Sverige tillsammans med resten av Europa befinner sig i ett "krig". "Det är ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt", skrev han. Den krönikan friades av JK.
Daniel Vergara

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA