Krönika i Expressen JK-anmäls

Publicerad 2011-11-24

En krönika skriven av Ulf Nilson i Expressen för två veckor sedan har anmälts till JK för hets mot folkgrupp. "Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas" skriver Nilson bland annat i krönikan.

Bloggaren och statsvetaren Tanvir Mansur, som ligger bakom en av anmälningarna till JK, säger till Sveriges radio att Ulf Nilson generaliserar och far med osanningar. På sin blogg skriver han:

"Det är uppenbart att den problemformulering, snedvridning av statistik och misstänkliggörande av människor med utländsk bakgrund som Ulf Nilson använder sig av är densamma som Sverigedemokraterna använder, vare sig han sympatiserar med dem eller inte."

Ytterligare en anmälan mot krönikan har kommit in till JK.

Nilsons krönika handlar om konflikten mellan Iran och Israel. Det är två formuleringar som anmälts till JK, den ena rör Irans ledning ayatolla Ali Khamenei och presidenten Mahmoud Ahmadinejad: "Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de 'otrogna', det vill säga vi." Nästa formulering lyder " Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik."

Det är inte första gången en av Nilsons krönikor JK anmäls. 2010 skrev Nilson en artikel där han hävdade att "pursvenskarna" håller på att avskaffa sig själva, och att Sverige tillsammans med resten av Europa befinner sig i ett "krig". "Det är ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt", skrev han. Den krönikan friades av JK.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro