111109_vilma_nunez_de_escocorcia_464_01.jpg

Vilma Núñez de Escoria har i flera decennier kämpat för kvinnors rättigheter i Nicaragua. På onsdagen tilldelades hon Stieg Larsson-priset. Foto Expo

Kvinnorättskämpe vinner pris

Publicerad 2011-11-09

Den nicaraguanska människorättskämpen Vilma Núñez de Escoria får årets Stieg Larsson-pris. Núñez de Escoria har främst kämpat för kvinnors rättigheter och mot abortlagstiftningen i Nicaragua.

– Jag är väldigt lycklig och stolt. Det här har förnyat mitt engagemang. Jag kommer aldrig att ge upp det jag tror på, säger Núñez de Escoria till Expo.se.

Núñez de Escoria är grundare och chef för den nicaraguanska organisationen för mänskliga rättigheter Centro Nicaragüense de Derechos Humanos, CENIDH. I årtionden har hon kämpat för kvinnors rättigheter. 2006 införde Nicaragua ett totalförbud mot abort och det är en lag som Núñez de Escoria kämpar för att riva upp.

Motiveringen för priset till Núñez de Escoria lyder:

"Vilma Núñez de Escoria tilldelas Stieg Larsson-priset för hennes långa kamp för kvinnors rättigheter och mot Nicaraguas orättfärdiga abortlagstiftning. Hon har oavsett regering, rakryggat hållit fast vid sina ideal och i stark motvind kämpat för att göra vardagen bättre för sitt lands kvinnor."

Núñez de Escoria säger att hon kommer fortsätta att kämpa för kvinnors rättigheter. Men efter att den sittande presidenten Daniel Ortega valts om tror hon att den kampen kommer att bli ännu tuffare.

– Istället för att få upprättelse för allt det den tidigare regeringen gjort kommer förföljelserna och motarbetandet av våra aktivister öka, säger hon.

Stieg Larsson var en av grundarna till stiftelsen Expo och är känd för sitt författarskap. Han avled 2004 kort innan Millenniumtrilogin gavs ut.

Stieg Larsson-priset kom till år 2009 av bokförlaget Norstedts tillsammans med Stieg Larssons pappa och bror, Erland och Joakim Larsson. Priset är på 200 000 kronor och delas ut till en person eller organisation som verkat i Stieg Larssons anda.
Daniel Vergara

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro