111109_vilma_nunez_de_escocorcia_464_01.jpg

Vilma Núñez de Escoria har i flera decennier kämpat för kvinnors rättigheter i Nicaragua. På onsdagen tilldelades hon Stieg Larsson-priset. Foto Expo

Kvinnorättskämpe vinner pris

Publicerad 2011-11-09

Den nicaraguanska människorättskämpen Vilma Núñez de Escoria får årets Stieg Larsson-pris. Núñez de Escoria har främst kämpat för kvinnors rättigheter och mot abortlagstiftningen i Nicaragua.

– Jag är väldigt lycklig och stolt. Det här har förnyat mitt engagemang. Jag kommer aldrig att ge upp det jag tror på, säger Núñez de Escoria till Expo.se.

Núñez de Escoria är grundare och chef för den nicaraguanska organisationen för mänskliga rättigheter Centro Nicaragüense de Derechos Humanos, CENIDH. I årtionden har hon kämpat för kvinnors rättigheter. 2006 införde Nicaragua ett totalförbud mot abort och det är en lag som Núñez de Escoria kämpar för att riva upp.

Motiveringen för priset till Núñez de Escoria lyder:

"Vilma Núñez de Escoria tilldelas Stieg Larsson-priset för hennes långa kamp för kvinnors rättigheter och mot Nicaraguas orättfärdiga abortlagstiftning. Hon har oavsett regering, rakryggat hållit fast vid sina ideal och i stark motvind kämpat för att göra vardagen bättre för sitt lands kvinnor."

Núñez de Escoria säger att hon kommer fortsätta att kämpa för kvinnors rättigheter. Men efter att den sittande presidenten Daniel Ortega valts om tror hon att den kampen kommer att bli ännu tuffare.

– Istället för att få upprättelse för allt det den tidigare regeringen gjort kommer förföljelserna och motarbetandet av våra aktivister öka, säger hon.

Stieg Larsson var en av grundarna till stiftelsen Expo och är känd för sitt författarskap. Han avled 2004 kort innan Millenniumtrilogin gavs ut.

Stieg Larsson-priset kom till år 2009 av bokförlaget Norstedts tillsammans med Stieg Larssons pappa och bror, Erland och Joakim Larsson. Priset är på 200 000 kronor och delas ut till en person eller organisation som verkat i Stieg Larssons anda.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA