Läkares nazistkoppling debatt i Norge

Publicerad 2011-08-23

På ett träningsläger i Norge som den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, anordnade i januari deltog en norsk läkare. Detta har skapat en debatt i Norge om en nazist kan jobba som läkare.

På det träningsläger som SMR anordnade gav läkaren utbildning i första hjälpen. Läkaren var under tidigt 1990-tal känd för sin aktivitet i den högerextrema miljön, men lämnade miljön enligt egen utsago 1997.

Den norska socialstyrelsen ska nu ge sin syn på om läkarens politiska engagemang kan påverka hans möjligheter att arbeta som läkare och psykiatriker, skriver norska Aftenposten.

Själv säger läkaren att han oroar sig för att förlora licensen och menar att även människor med avvikande politiska åsikter måste ha rätt att få jobba som läkare.

– Det handlar om en politisk sak, som öppnar för ett politiskt motiverat yrkesförbud, säger han till Aftenposten.
Daniel Vergara

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro