Läkares nazistkoppling debatt i Norge

Publicerad 2011-08-23

På ett träningsläger i Norge som den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, anordnade i januari deltog en norsk läkare. Detta har skapat en debatt i Norge om en nazist kan jobba som läkare.

På det träningsläger som SMR anordnade gav läkaren utbildning i första hjälpen. Läkaren var under tidigt 1990-tal känd för sin aktivitet i den högerextrema miljön, men lämnade miljön enligt egen utsago 1997.

Den norska socialstyrelsen ska nu ge sin syn på om läkarens politiska engagemang kan påverka hans möjligheter att arbeta som läkare och psykiatriker, skriver norska Aftenposten.

Själv säger läkaren att han oroar sig för att förlora licensen och menar att även människor med avvikande politiska åsikter måste ha rätt att få jobba som läkare.

– Det handlar om en politisk sak, som öppnar för ett politiskt motiverat yrkesförbud, säger han till Aftenposten.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA