Lämnar partiet efter hot om uteslutning

Publicerad 2011-10-13

Lars Källström och Sigvard Blixt, båda folkvalda för Sverigedemokraterna i Örebro kan bli uteslutna från partiet. Men de tänker, oavsett vilket beslut partiet tar, lämna det och sitta kvar som politiska vildar i fullmäktige.

Vid ett möte tidigare i veckan fick Källström och Blixt reda på att det fanns ett uteslutningsärende mot dem som skickats till partistyrelsen. Enligt Källström är det inte i enlighet med partiet stadgar.

– Vid ett uteslutningsärende så måste man enligt stadgarna prata med personerna innan det lämnas in. Så att personerna vet varför och kan försvara sig, säger Källström till Expo.se.

Ledamöterna anser att Sverigedemokraterna i Örebro har gått bakom ryggen på dem.

– Om de hade varit rakryggade mot oss, så hade partistyrelsen pratat med oss först, säger Sigvard Blixt.

Det var vid årsmötet i våras som konflikten tog fart. På grund av ett fel vid rösträkningen till kommunfullmäktige fick en valkrets genomföra ett omval. I samband med omvalet skrevs partiets vallistor om, då med nya kandidatnamn. Källström och Blixt klagade över ändringarna till den centrala partistyrelsen.

– Omval innebär ju inte att man ska ändra vallistor, det ska stå kvar precis som innan. Det här omvalet gällde felräknande röster, säger Källström.

I och med att vallistorna skrevs om påstår Sigvard Blixt att det inte blev ett omval. Han menar att det blev ett nyval.

Källström säger att den centrala partistyrelsen inte brydde sig om deras missnöje över de omskrivna vallistorna. Då valde de att gå ut med det i media. Efter detta ska ett uteslutningsärende öppnats mot dem.

– Det är väldigt konstigt att man inte får ha intern kritik, det får ju alla andra partier ha, säger Källström.

Källström beskriver partiet som toppstyrt, med mycket bråk, intriger och lögner. Källström menar att det var lugnare när han satt som kommunalråd, eftersom de förde en mjukare politik då.

– Vi var inte så mycket för att angripa invandrare rent personligt, utan vi angrep systemet.

Källström menar att det nu finns ett intresse i partiet av pengar och att ta makt.

Jonas Millard, Sverigedemokraternas distriktsordförande i Örebro säger att uteslutningen handlar om att personerna har varit illojala mot partiet och fört en partiskadlig verksamhet. Jonas Millard vill inte kommentera fallet närmare än så. Han anser att det ska skötas internt.

Även om partistyrelsen beslutar om att inte utesluta Källström och Blixt, kommer de lämna partiet. Men de kommer sitta kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige där båda är ersättare.

Källström ser ingen större framtid för sverigedemokraterna. Han kommenterar de många avhoppen som har skett den senaste tiden.

– Det där partiet är nog dömt att misslyckas, om dom håller på i den här takten, säger Källström.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro