Lämnar SD och fullmäktige

Publicerad 2011-09-28

Sverigedemokraten Niclas Sunding lämnar partiet och sitt förtroendeuppdrag i Ulricehamns kommun. Han uppger privata skäl för sitt avhopp. Beslutet riskerar leda till att partiet får en tom stol i fullmäktige.


Fakta avhopp

  • En kartläggning som Expo gjorde i maj i år, visade att 136 Sverigedemokrater hade hoppat av från sina uppdrag från kommuner och landsting sedan valet.
  • Expo lyckades kontakta 75 av avhopparna ingen av dessa uppgav hot eller trakasserier som skäl.
  • Den vanligaste orsaken till avhoppen var privata skäl eller tidsbrist.
På måndagen lämnade Niclas Sunding in sin avsägelse till kommunen, rapporterar Borås Tidning.
– Det är helt och hållet av personliga skäl. Jag har varken ork, tid eller lust att lägga min energi på politiken just nu, säger Niclas Sunding till Expo.se

I valet förra året fick Sverigedemokraterna tre mandat i Ulricehamns kommunfullmäktige. Sundings beslut att lämna politiken kan leda till att partiet får en tom stol. Någon ersättare finns inte, utan nu måste det undersökas om någon skrivit upp ett namn på en av partiets blanka valsedlar.
– Det är tråkigt för partiet, men för mig känns det skönt att jag tagit beslutet, säger Sunding.

Sunding säger att han i framtiden återigen kan komma att engagera sig politiskt i Sverigedemokraterna.
– Det är väl det enda partiet som jag skulle kunna tänka mig i så fall.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro