pol_bnp_nick_griffin_464_01.jpg

Nick Griffin, partiledare för brittiska BNP, kämpar i motvind. Även i andra länder har liknande partier haft svårt att tillförskansa sig parlamentarisk makt. Foto Expo

Lär av högerpopulismens misslyckanden

Publicerad 2011-04-29

Sannfinländarnas framgångar i finska valet har riktat strålkastarljuset mot den europeiska högerpopulismens landvinningar. Partiets ökade popularitet beskrivs på flera håll som en del av växande trend där extremnationalistiska och högerpopulistiska partier tar allt större plats på den politiska kartan.

Oron är stor och de som står tryggt i sina demokratiska ideal tycks paralyserade inför rasismens allt starkare grepp om Europa.
Som om det är något nytt vi ser, något växande, ett monster som tar form.
Visst finns det anledning att vara orolig för exempelvis Sannfinländarnas framgångar.
Men alarmismen riskerar att göra det svårare att förstå vad som händer.

För egentligen är detta inget nytt. 1984 gjorde Front National succé i Europaparlamentsvalet. Den då vitale och burduse partiledaren Jean Marie Le Pen lyckades locka drygt 10 procent av de franska väljarna. Extremhögerns genombrott var ett faktum. Sedan dess har invandrarfientligheten funnits som en politisk kraft att räkna med i europeisk politik. Den har haft sina toppar och den har haft sina dalar.

I Europaparlamentsvalet 2009 förfärades många, med rätta, över hur det antisemitiska och romahatande Jobbik tillsammans med brittiska BNP tog sig in i EU-parlamentet. Men om man räknar det faktiska stödet för högerextrema och högerpopulistiska partier i hela Europa innebar valet faktiskt ett minskat stöd..
Så är det. Vissa av partierna går framåt. Andra bakåt.

Just nu befinner sig exempelvis British National Party i kanske sin djupaste kris någonsin. Nästa veckas lokalval kommer med största sannolikhet avgöra partiets öde. Medan partiledaren Nick Griffin brottas med partiets sargade ekonomi och interna strider förbereder sig engelska antirasister på att slutligen dödförklara British National Party.

Den belgiske statsvetaren Cas Mudde, som specialiserat sig på vad han kallar radikal högerpopulism, brukar ofta påpeka det faktum att den partifamilj han följer faktiskt inte fått sitt genombrott över hela Europa. I stora länder som Spanien och Tyskland och England lyser partier som Sverigedemokraterna med sin frånvaro i maktens korridorer. I flera länder har vi dessutom kunnat se högerpopulistiska vinnare förvandlas till förlorare.

Enligt Mudde finns det flera saker som spelar roll för partierna möjligheter att vinna sympatier bland väljarna; Hur valsystemet ser ut, partiernas egen historia, väljarkårens prioriteringar och partiets förmåga att hantera interna konflikter.

Högerpopulismen är ingen våg som drar över Europa. Det är en politisk rörelse som är beroende av politiska omständigheter och klimat, en rörelse som förändras.
Som vinner ibland och förlorar ibland.

Hur högerpopulismen ska motarbetas är ingen lätt fråga.
Men en sak är säker. För att komma närmare konstruktiva motstrategier räcker det inte att bara förskräckt stirra på rörelsens framgångar.
Det är minst lika intressant att studera dess misslyckanden.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA