110308_marine_le_pen_464.jpg

Marine Le Pen laddar för de franska lokalvalen. I veckan besökte hon den italienska ön Lampedusa och återupprepade sitt krav på att skicka hem de Nordafrikanska flyktingarna.

Le Pen vill skicka tillbaka Nordafrikanska flyktingar

Publicerad 2011-03-17

Illegal invandring göder den legala invandringen, hävdade Marine Le Pen, ledare för franska Front National, efter ett blixtbesök i måndags på den italienska ön Lampedusa.

Europa kan inte ta emot sådana flyktingströmmar som nu kan befaras, anser Le Pen. Det kommer att leda till att fattigdom läggs till fattigdom, oordning till oordning. Hon återupprepade sitt krav att örlogsfartyg från Frankrike, Italien och Spanien "under värdiga former" ska eskortera tillbaka flyktingbåtarna till ursprungslandet och inte låta flyktingarna komma i land i Europa.

Ett hundratal demonstranter protesterade mot Le Pen på Lampedusa, somliga med banderollen "Frihet, jämlikhet och broderskap också för de papperslösa".

– Fru Le Pen är xenofob, rasist och neofascist, och vi vill inte ha henne här, sade Giacomo Sterlazzo, en av demonstranterna.

Populär bland väljarna
Men i sitt hemland seglar Marine Le Pen i medvind, hennes opinionssiffror ökar. Hon förnekade dock att besöket på Lampedusa var en PR-grej eller inslag i någon valkampanj.

– Det var en ren arbetsresa, jag ville informera mig om läget.

Enligt en färsk opinionsundersökning sympatiserar 28 procent av fransmännen med Front Nationals idéer, mot 22 procent för ett år sedan. Mellan 20 och 24 procent stöder i flera undersökningar Marine Le Pen som ny president. I en Gallupundersökning för veckotidningen Paris Match får hon sensationella 35 procent.

Svårt i lokalvalen
Men det är inte alls säkert att Front Nationals popularitet ger särskilt mycket utdelning i valen. På söndag inleds de franska lokalvalen, som avgörs i två omgångar. Valsystemet lägger krokben för mindre partier, något som Marine Le Pen är medveten om:

– De här valen är de värsta för oss, medger hon.

I presidentvalet 2012 kan Le Pens popularitet också bädda för en skrällseger för den socialistiska kandidaten, vem det nu blir. Den sittande presidenten Nicolas Sarkozy har inte haft så låga opinionssiffror sedan han valdes 2007, och i den avgörande andra valomgången kan Le Pen bli den ena kandidaten.

Det skulle leda till att många både på höger och vänsterkanten skulle lägga sin röst på hennes motståndare. Den mest populära socialistkandidaten Dominique Strauss-Kahn skulle kunna få 75 procent av rösterna, visar en färsk analys.
Eric Sidenbladh

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro