Konflikt leder till avhopp i högerextremt parti

Publicerad 2011-12-21

Fyra ledamöter i det högerextrema bulgariska partiet Atakas parlamentetsgrupp hoppar av på grund av interna strider och missnöje med partiledaren Volen Siderov. Avhoppen inträffade bara timmar innan partiets kongress.

Bakgrunden till konflikten är att Siderov uteslutit sin styvson Dimitar Stoyanov ur partiet efter att han i oktober uppmanat partiledaren att avgå. Stoyanovs anhängare menar att uteslutningen var regelvidrig och anser att den verkliga anledningen till uteslutningen av styvsonen är Siderovs frostiga förhållande till sin fru, Kapka Siderova, rapporterar The Sofia Echo.

Partiet har tidigare försökt förmå Kapka Siderova att avsäga sig sin plats i Sofias kommunfullmäktige och hon stoppades från att bli redaktör i paritets tidning.

Efter att de fyra parlamentsledamöterna, Borislav Stoyanov, OgnyanTetimov, Dimitar Karbov och Petar Hiebarov lämnat Ataks parlamentsgrupp har paritet 10 ledamöter vilket är det minsta antalet ledamöter en grupp kan bestå av.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA