Konflikt leder till avhopp i högerextremt parti

Publicerad 2011-12-21

Fyra ledamöter i det högerextrema bulgariska partiet Atakas parlamentetsgrupp hoppar av på grund av interna strider och missnöje med partiledaren Volen Siderov. Avhoppen inträffade bara timmar innan partiets kongress.

Bakgrunden till konflikten är att Siderov uteslutit sin styvson Dimitar Stoyanov ur partiet efter att han i oktober uppmanat partiledaren att avgå. Stoyanovs anhängare menar att uteslutningen var regelvidrig och anser att den verkliga anledningen till uteslutningen av styvsonen är Siderovs frostiga förhållande till sin fru, Kapka Siderova, rapporterar The Sofia Echo.

Partiet har tidigare försökt förmå Kapka Siderova att avsäga sig sin plats i Sofias kommunfullmäktige och hon stoppades från att bli redaktör i paritets tidning.

Efter att de fyra parlamentsledamöterna, Borislav Stoyanov, OgnyanTetimov, Dimitar Karbov och Petar Hiebarov lämnat Ataks parlamentsgrupp har paritet 10 ledamöter vilket är det minsta antalet ledamöter en grupp kan bestå av.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro