Ledare i NPD frias från rashat

Publicerad 2011-03-10

I onsdags undanröjde tysk domstol en tidigare dom mot tre ledare i högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Männen frikänns från anstiftan till rashat mot en svart spelare i det tyska fotbollslandslaget.

Det var under fotbolls-VM i Tyskland 2006 som de tre medlemmarna i NPD spred flygblad med antydningar om att den svarte landslagsspelaren Patrick Owomoyela inte var värdig att spela i det tyska laget, skriver Deutsche Welle. Flygbladen visade Tysklands vita spelartröja med nummer 25, som då var Owomoyelas. Flygbladets slogan lydde: "Vitt – inte bara en färg på en tröja! Utan en färg för ett riktigt NATIONELLT lag!"

I april 2009 dömdes partiledaren Udo Voigt och två andra ledande partimedlemmar för förtal och anstiftan till rashat. Domen överklagades och nu frikänns männen från alla anklagelser. Domstolen anser att flygbladen faller under yttrandefriheten och att användandet av nummer 25 inte är tillräckligt starkt för att peka ut Owomoyela.

Vidare säger domstolen att det inte kan bevisas att ordet "vitt" syftar på Owomoyelas hudfärg eller antyder främlingsfientlighet. Enligt domstolen kan det precis lika gärna uppfattas som kritik mot korruption och manipulation inom fotbollsvärlden.

I rätten vittnade Owomoyela själv om att flygbladskampanjen var den värsta attack han någonsin råkat ut för på grund av sin hudfärg.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA