Homofob riskerar splittra konservativ EU-grupp

Publicerad 2011-02-21

Interna konflikter hotar den konservativa gruppen i EU-parlamentet. Homofoben Ryszard Legutko och hans parti Lag och rättvisa är på kollisionskurs med Storbrittaniens premiärminister David Cameron som vill liberalisera gruppen för att locka nya väljare.

Legutko har valt att kandidera till posten som ordförande för konservativa gruppen ECR. Det gör att Lag och rättvisa, förkortat PiS hamnar på kollisionskurs med David Camerons Tories.

Det är två Toriemedlemmar som varnar för utvecklingen i den brittiska tidningen The Guardian. De menar att situationen i ECR kan bli ännu mer rörig framöver.

Att PiS och Tories haft olika uppfattningar i HBT-frågan har visat sig tidigare, bland annat när Cameron skickade sin öppet homosexuelle regeringsmedlem Nick Herbert till Europride-mötet i Warszawa. Tanken var att uppmuntra PiS till ett mer öppet tänkande kring sexualitet.

Försöket misslyckades då Legutko kallade mötet för befängt.

Legutko har för vana att rikta kritik mot hbt-rörelsens kamp för sina rättigheter. Han anser att det saknas behov av HBT-demonstrationer för att de ofta är aggressiva, antikristna och chockerande. Nu har han också skrivit en bok i ämnet, "Why I Am Not Tolerant".

Själv menar Legutko att han inte är homofobisk och att flera av hans bästa vänner är homosexuella.

Cameron har under sin tid som Tories ledare försökt locka nya väljare från fler samhällsgrupper och uppmuntra andra partier att vidga vyerna.

Rafal Pankowski, som skrivit boken "The Populist Radical Right in Poland", tycker att valet av Legutko är ett bevis på att PiS rör sig mer åt höger och att partiet har börjat rensa ut sina få kvarvarande liberaler.

När de sedan lyfter fram Legutko som kandidat till posten som ordförande så går man längre åt höger än tidigare. Alltså stick i stäv mot David Camerons önskemål.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro