Homofob riskerar splittra konservativ EU-grupp

Publicerad 2011-02-21

Interna konflikter hotar den konservativa gruppen i EU-parlamentet. Homofoben Ryszard Legutko och hans parti Lag och rättvisa är på kollisionskurs med Storbrittaniens premiärminister David Cameron som vill liberalisera gruppen för att locka nya väljare.

Legutko har valt att kandidera till posten som ordförande för konservativa gruppen ECR. Det gör att Lag och rättvisa, förkortat PiS hamnar på kollisionskurs med David Camerons Tories.

Det är två Toriemedlemmar som varnar för utvecklingen i den brittiska tidningen The Guardian. De menar att situationen i ECR kan bli ännu mer rörig framöver.

Att PiS och Tories haft olika uppfattningar i HBT-frågan har visat sig tidigare, bland annat när Cameron skickade sin öppet homosexuelle regeringsmedlem Nick Herbert till Europride-mötet i Warszawa. Tanken var att uppmuntra PiS till ett mer öppet tänkande kring sexualitet.

Försöket misslyckades då Legutko kallade mötet för befängt.

Legutko har för vana att rikta kritik mot hbt-rörelsens kamp för sina rättigheter. Han anser att det saknas behov av HBT-demonstrationer för att de ofta är aggressiva, antikristna och chockerande. Nu har han också skrivit en bok i ämnet, "Why I Am Not Tolerant".

Själv menar Legutko att han inte är homofobisk och att flera av hans bästa vänner är homosexuella.

Cameron har under sin tid som Tories ledare försökt locka nya väljare från fler samhällsgrupper och uppmuntra andra partier att vidga vyerna.

Rafal Pankowski, som skrivit boken "The Populist Radical Right in Poland", tycker att valet av Legutko är ett bevis på att PiS rör sig mer åt höger och att partiet har börjat rensa ut sina få kvarvarande liberaler.

När de sedan lyfter fram Legutko som kandidat till posten som ordförande så går man längre åt höger än tidigare. Alltså stick i stäv mot David Camerons önskemål.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA