Livstid för mord på människorättskämpe

Publicerad 2011-05-10

En 31-årig rysk högerextremist har dömts till livstids fängelse för mordet på en människorättsadvokat och en journalist. Samtidigt dömdes hans flickvän till 18 års fängelse för medhjälp.

En domstol i Moskva har dömt 31-åriga Nikita Tikhonov för mordet på människorättsadvokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova. Straffet bestämdes till livstids fängelse.

Tikhonov ska enligt nyhetsbyrån AP ha skjutit ihjäl sina offer med en drygt 100 år gammal pistol av märket Browning. Tikhonovs 26-åriga flickvän Yevgenia Khasis dömdes samtidigt till 18 års fängelse för att hon var med och pekade ut mordoffren innan de sköts.

Parets måltavla verkar ha varit människorättsadvokaten. Domaren sa att de åtalade motiverats av tanken om deras "egen överlägsenhet och sitt ideologiska hat riktat mot Markelov". Baburova uppges ha skjutits ihjäl eftersom hon råkade bli vittne till dådet.

34-åriga Stanislav Markelov var en känd människorättsaktivist. Han arbetade aktivt för att uppmärksamma den svåra situationen för den inhemska befolkningen i Tjetjenien. Flera högerextremister retade sig på detta och Markelov fick ta emot flera dödshot innan han slutligen blev ihjälskjuten.

Anastasia Baburova var journalist på Novaja Gaseta, samma tidning som mördade journalisten Anna Politkovskaja jobbade på. Det mordet är fortfarande ouppklarat.

Markelov och Baburova sköts ihjäl på öppen gata i Moskva i början av 2009. Enligt AP medförde mordet en förändrad taktik för de militanta högerextremisterna i Ryssland. Tidigare hade våldet riktat sig mot enskilda invandrare från det tidigare sovjetiska asiatiska länderna och Kaukasus. Efter att Markelov sköts till döds började man rikta in sig mot liknande mer högprofilerade mål.

I april förra året sköts en domare ner utanför sitt hem i Moskva. Han hade då dömt medlemmar i extremistorganisationen "Vita vargarna" för flera grova våldsbrott.

I nuläget pågår flera rättegånger mot nazister och högerextremister i Ryssland. Bland annat pågår en rättegång mot personer som planerat att spränga en tågstation, en McDonaldsrestaurang och en moské.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro