Lokal nazistledare tog med kniv till manifestation

Publicerad 2011-06-20

I fredags dömdes en 36-årig ledare för Svenska motståndsrörelsens i Övre Norrlands distrikt tillsammans med en 22-årig aktivist för brott mot knivlagen till dagsböter.

Det var i samband med festivalen Piteå Dansar och Ler förra året som de dömda tillsammans med fyra andra deltog i en otillåten manifestation. När ordningsvakterna visiterade de sex nazisterna så fann de knivar. Nu döms två av dem i Luleå tingsrätt för brott mot knivlagen. Samtidigt frias två aktivister.

36-åringen är sedan tidigare dömd vi 23 tillfällen för bland annat vapenbrott, misshandel och narkotikabrott.

Svenska motståndsrörelsen har i sin interntidning Attack uppmanat sina medlemmar att bära kniv i samband med organisationens aktioner.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro