Lokal nazistledare tog med kniv till manifestation

Publicerad 2011-06-20

I fredags dömdes en 36-årig ledare för Svenska motståndsrörelsens i Övre Norrlands distrikt tillsammans med en 22-årig aktivist för brott mot knivlagen till dagsböter.

Det var i samband med festivalen Piteå Dansar och Ler förra året som de dömda tillsammans med fyra andra deltog i en otillåten manifestation. När ordningsvakterna visiterade de sex nazisterna så fann de knivar. Nu döms två av dem i Luleå tingsrätt för brott mot knivlagen. Samtidigt frias två aktivister.

36-åringen är sedan tidigare dömd vi 23 tillfällen för bland annat vapenbrott, misshandel och narkotikabrott.

Svenska motståndsrörelsen har i sin interntidning Attack uppmanat sina medlemmar att bära kniv i samband med organisationens aktioner.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA