Man anhållen för attack mot abortklinik och moské

Publicerad 2011-03-11

En man har anhållits i Madera i USA, misstänkt för att ha attackerat en abortklinik med en brandbomd. Mannen misstänks också för en attack mot en moské.

Det var i september förra året som föräldrakliniken Planned Parenthood, som också utför aborter, attackerades med en brandbomb. Några veckor tidigare hade någon kastat en tegelsten genom ett fönster i en moské och klottrat hotfulla ord på fasaden. Budskapet var: "Vakna Amerika, fienden är här".

En grupp som kallar sig American Nationalist Brotherhood tog på sig skulden för både bombdådet och attacken mot moskén. Men enligt åklagaren Ben Wagner är den misstänkte 37-årige mannen gruppens enda medlem. Wagner överväger också att försöka åtala mannen för hatbrott. 37-åringen riskerar nu fem års fängelse.

Försökte rekrytera polischef
37-åringen är sedan tidigare känd för att ha spridit hatbudskap om bland annat muslimer och homosexuella runt om i Madera. Han har också vid ett tillfälle skrivit till polischefen och erbjudit honom gå med i American National Brotherhood, för att på så sätt bekämpa muslimer, homosexualitet och aborter.

En talesperson för abortkliniken säger att hon inte är förvånad över kopplingen mellan de två dåden. Kliniken har attackerats flera gånger tidigare och då har olika vit makt-grupper legat bakom dåden. Innan den senaste attacken hade kliniken också fått flera varningsbrev från American Nationalist Brotherhood.
Ulrika Lindén

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA