Man anhållen för attack mot abortklinik och moské

Publicerad 2011-03-11

En man har anhållits i Madera i USA, misstänkt för att ha attackerat en abortklinik med en brandbomd. Mannen misstänks också för en attack mot en moské.

Det var i september förra året som föräldrakliniken Planned Parenthood, som också utför aborter, attackerades med en brandbomb. Några veckor tidigare hade någon kastat en tegelsten genom ett fönster i en moské och klottrat hotfulla ord på fasaden. Budskapet var: "Vakna Amerika, fienden är här".

En grupp som kallar sig American Nationalist Brotherhood tog på sig skulden för både bombdådet och attacken mot moskén. Men enligt åklagaren Ben Wagner är den misstänkte 37-årige mannen gruppens enda medlem. Wagner överväger också att försöka åtala mannen för hatbrott. 37-åringen riskerar nu fem års fängelse.

Försökte rekrytera polischef
37-åringen är sedan tidigare känd för att ha spridit hatbudskap om bland annat muslimer och homosexuella runt om i Madera. Han har också vid ett tillfälle skrivit till polischefen och erbjudit honom gå med i American National Brotherhood, för att på så sätt bekämpa muslimer, homosexualitet och aborter.

En talesperson för abortkliniken säger att hon inte är förvånad över kopplingen mellan de två dåden. Kliniken har attackerats flera gånger tidigare och då har olika vit makt-grupper legat bakom dåden. Innan den senaste attacken hade kliniken också fått flera varningsbrev från American Nationalist Brotherhood.
Ulrika Lindén

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro