Många politiker utesluts från SD

Publicerad 2011-11-25

Sverigedemokraterna är det parti som har uteslutit flest av sina medlemmar. Sedan valet har 15 tvingats lämna partiet. Anledning är oftast att de skrivit rasistiska kommentarer på internet eller hamnat i interna stridigheter. Det visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Sverigedemokraterna partisekreterare Björn Söder säger att en anledning till partiet uteslutit så många är att de växt så fort.

– Vi är ett nytt parti och har fått in väldigt många nya personer i kommunfullmäktige församlingar som vi inte riktigt har känt till. Det har gjort att vi fått vidta åtgärder i efterhand, säger Söder till Svenska Dagbladet.

Förutom de personer som har uteslutits efter att de spridit uppenbar rasism på internet, så har flera fått lämna partiet på grund av att interna konflikter.

Till Sverigedemokraternas partikongress finns en motion som tar upp risken det kan innebära att kritisera partiet. Söder säger att han tycker att kritik mot partiledning ska hållas internt i första hand, men att ingen utesluts på grund av att de kritiserat partiet.

– Däremot är det inte okej att prata illa om partikollegor eller att komma med grova påståenden som är irrelevanta, säger Söder till Svenska dagbladet

De flesta andra riksdagspartierna har inte uteslutit någon. Från moderaterna har en eller två blivit uteslutna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro