Många SD-avhopp

Publicerad 2011-03-24

Sverigedemokraterna har svårt att hålla sina stolar bemannade i kommuner och landsting runt om i landet. Själva anger de på hot och trakasserier som orsak. Men från avhopparna framkommer en helt annan bild.

Fakta SD-avhopp

 • Kommunfullmäktige
 • 109 avhoppade ledamöter
  18 – 29 år: 25, 7 %
  30 – 49 år: 30, 3 %
  50 – 64 år: 26, 3 %
  Över 65 år: 17, 4 %
  Andel förstagångsväljare: 3, 7 %
  Andel män: 87, 2 %
  Andel kvinnor: 12, 8 %

 • Landstingsfullmäktige
 • 10 avhoppade ledamöter
  18 – 29 år: 20,0%
  30 – 49 år: 30,0%
  50 – 64 år: 20,0%
  Över 65 år: 30,0%
  Andel män: 90,0%
  Andel kvinnor: 10,0%

 • Källa: Valmyndigheten, avhopp 110323
Av de ledamöter som röstades in i kommun och landsting för Sverigedemokraterna i höstens val har 17, 2 procent avsagt sig sina platser, rapporterar Dagens Nyheter. På andra plats kommer Miljöpartiet med 3, 3 procent.

Enligt vad Sverigedemokraterna uppger till Dagens Nyheter beror avhoppen i många fall på att ledamöterna känt sig hotade och trakasserade på grund av sitt politiska engagemang. Som exempel anges tre av fem fall i Eskilstuna, som uppger att trakasserier och hot ligger som grund till avhoppen.

Samtidigt visar en rundringning till avhoppade ledamöter som Nyheter24 gjort att det finns ett utbrett missnöje bland de Sverigedemokrater som lämnat sina uppdrag. Kritiseras riktas bland annat mot partitoppen, som anklagas för att strunta i sina gräsrötter.
– Det finns ett missnöje inom partiet. Det är snävt och toppstyrt och man bör inte ha egna åsikter för att bli populär, säger Anita Nordkvist, en av två avhoppade ledamöter för Sverigedemokraterna i Söderhamns kommunfullmäktige, till Nyheter 24.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen säger sig dock inte alls känna till problemet.
– Det finns inget missnöje. Det här är en märklig kritik och vi har inte hört talas om det, säger Kinnunen till Nyheter 24.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro