Manifestation för offren i Norge - utan SD

Publicerad 2011-10-27

På söndag arrangerar Socialdemokraterna i Alingsås ett fackeltåg för att minnas terrordåden i Oslo och Utöya. De manifesterar för kulturell mångfald. Sverigedemokraterna kommer inte delta på grund av säkerhetsrisken.

Pelle Björkman, Socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Alingsås, tog initiativet till manifestationen.

– Vi har en internationell grupp i Socialdemokraterna i Alingsås. Så jag kom men förslaget att vi på något sätt måste markera vart vi står i frågan och vad som utlöste det här i Oslo, nämligen motståndet mot mångkulturen, säger Pelle Björkman till Expo.se.

Socialdemokraterna bjöd in alla partier i fullmäktige att delta i manifestationen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som tackade nej. Skälet partiet uppgav var att de inte kunde ställa sig bakom begreppet kulturell mångfald. Till Expo.se säger Ulf Laurin, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Alingsås, att det även fanns fler skäl till att de tackade nej.

– Det var för säkerheten. För här i Alingsås så skulle de inte upprätthålla säkerheten i fackeltågen och det är ju många som är emot Sverigedemokraterna, säger Ulf Laurin och fortsätter:

– Vi vet ju inte vad det är för vindjärn ute, för det finns ju sådana, säger han.

Björkman ser inget problem i att Sverigedemokraterna inte deltar och menar att det snarare vore hyckleri om partiet deltog.

– Det är ingen av oss som kommer gråta för att de inte är med, säger Björkman.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro