Manifestation för offren i Norge - utan SD

Publicerad 2011-10-27

På söndag arrangerar Socialdemokraterna i Alingsås ett fackeltåg för att minnas terrordåden i Oslo och Utöya. De manifesterar för kulturell mångfald. Sverigedemokraterna kommer inte delta på grund av säkerhetsrisken.

Pelle Björkman, Socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Alingsås, tog initiativet till manifestationen.

– Vi har en internationell grupp i Socialdemokraterna i Alingsås. Så jag kom men förslaget att vi på något sätt måste markera vart vi står i frågan och vad som utlöste det här i Oslo, nämligen motståndet mot mångkulturen, säger Pelle Björkman till Expo.se.

Socialdemokraterna bjöd in alla partier i fullmäktige att delta i manifestationen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som tackade nej. Skälet partiet uppgav var att de inte kunde ställa sig bakom begreppet kulturell mångfald. Till Expo.se säger Ulf Laurin, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Alingsås, att det även fanns fler skäl till att de tackade nej.

– Det var för säkerheten. För här i Alingsås så skulle de inte upprätthålla säkerheten i fackeltågen och det är ju många som är emot Sverigedemokraterna, säger Ulf Laurin och fortsätter:

– Vi vet ju inte vad det är för vindjärn ute, för det finns ju sådana, säger han.

Björkman ser inget problem i att Sverigedemokraterna inte deltar och menar att det snarare vore hyckleri om partiet deltog.

– Det är ingen av oss som kommer gråta för att de inte är med, säger Björkman.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA