Mänskliga rättigheter eftersatta

Publicerad 2011-05-18

Kampen för mänskliga rättigheter är eftersatt i världen. Bland annat utsätts romer och homosexuella för intolerans i flera europeiska länder. Det menar Amnesty i en rapport om situationen 2010.

Enligt rapportern har rasism och hatpropaganda i det offentliga samtalet ökat i flera europeiska länder, vilket bidragit till att ytterligare marginalisera personer som redan befinner sig i samhällets utkanter på grund av fattigdom eller diskriminering. Romerna anges vara en särskilt utsatt grupp. Intoleransen mot romer anses dessutom i många länder vara en tolererad form av rasism som delas av många.

Problemen för romerna är ofta kopplade till boende, skola och arbete. Men de utsätts även för politiskt våld. I till exempel Bulgarien har högerextrema grupper attackerat romer. Även i Ungern fortsatte våldsamheter mot romer. I Ungern har dessutom det antiromska partiet Jobbik fått parlamentarisk representation.

Även mot homosexuella finns det ett utbrett klimat av intolerans i Europa och Centralasien. Länder som Turkiet, Italien och Litauen pekas bland annat ut. I Litauen har det införts lagar som syftar till att undertrycka offentliga diskussioner om hbt-identitet. I Ryssland, Moldavien och Vitryssland förhindrades prideparader från att genomföras.

Homosexuella i Afrika utsätts också för trakasserier. I Kamerun åtalades och misshandlades personer som misstänktes för samkönat sex. Två personer dömdes i Malawi till 14 års straffarbete för "grov oanständighet" och "onaturliga handlingar". I Unganda publicerade tidning Rolling Stone en artikel med namn och bilder på påstått homosexuella personer tillsammans med uppmaningar till våld.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro