Mänskliga rättigheter eftersatta

Publicerad 2011-05-18

Kampen för mänskliga rättigheter är eftersatt i världen. Bland annat utsätts romer och homosexuella för intolerans i flera europeiska länder. Det menar Amnesty i en rapport om situationen 2010.

Enligt rapportern har rasism och hatpropaganda i det offentliga samtalet ökat i flera europeiska länder, vilket bidragit till att ytterligare marginalisera personer som redan befinner sig i samhällets utkanter på grund av fattigdom eller diskriminering. Romerna anges vara en särskilt utsatt grupp. Intoleransen mot romer anses dessutom i många länder vara en tolererad form av rasism som delas av många.

Problemen för romerna är ofta kopplade till boende, skola och arbete. Men de utsätts även för politiskt våld. I till exempel Bulgarien har högerextrema grupper attackerat romer. Även i Ungern fortsatte våldsamheter mot romer. I Ungern har dessutom det antiromska partiet Jobbik fått parlamentarisk representation.

Även mot homosexuella finns det ett utbrett klimat av intolerans i Europa och Centralasien. Länder som Turkiet, Italien och Litauen pekas bland annat ut. I Litauen har det införts lagar som syftar till att undertrycka offentliga diskussioner om hbt-identitet. I Ryssland, Moldavien och Vitryssland förhindrades prideparader från att genomföras.

Homosexuella i Afrika utsätts också för trakasserier. I Kamerun åtalades och misshandlades personer som misstänktes för samkönat sex. Två personer dömdes i Malawi till 14 års straffarbete för "grov oanständighet" och "onaturliga handlingar". I Unganda publicerade tidning Rolling Stone en artikel med namn och bilder på påstått homosexuella personer tillsammans med uppmaningar till våld.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA