ungerska_gardet_464_1.jpg

Ungerska gardet var Jobbiks paramilitära gren tills det att organisationen förbjöds. I dag har det återuppstått i en uppsjö av olika organisationer, bland annat med namnet "Nya ungerska gardet". Foto: Fredrik Persson

Tonläget hårdnar för Ungerns romer

Publicerad 2011-04-05

Det ungerska högerextrema partiet Jobbik backar i opinionsundersökningarna. För att vända trenden riktar partiets återigen udden mot landets romska befolkning.

Jobbik fick 17 procent i det senaste valet i Ungern, en framgång de nått bland annat genom en hetsig propagandaapparat riktad mot landets romer. De senaste veckornas opinionsundersökningar visar dock att stödet bland väljarna faller. Om det vore val i Ungern idag skulle 13 procent rösta på partiet, uppger nyhetsbyrån AP.

Nu hårdnar retoriken mot romer igen. I lördags demonstrerade omkring 600 Jobbik-aktivister i samhället Hejoszalonta. Marschen gick under parollen "mot zigenarterror". Ett 50-tal av deltagarna bar kamouflagekläder.

Demonstrationen kom efter att två personer med romsk bakgrund gripits av polis, misstänkta för mord på en kvinna i samhället.

Romer utgör omkring sju procent av Ungerns befolkning. De tillhör det fattigaste samhällsskiktet och utsätts mer som regel än undantag för diskriminering från det ungerska samhället.

Genom styrkedemonstrationer på orter med stor romsk befolkning utger sig Jobbik och de närstående paramilitära grenarna för att skydda "ungrare" mot romers påstådda kriminalitet.

Vid lördagens demonstration spärrade kravallpolis vägen mellan Jobbik-anhängare och motdemonstranter som samlats av bland annat Amnesty.

Jobbikpolitikern Zsolt Egyed talade för sina kamrater i lördags. Bland annat sa han att polisen borde få friheten att göra vad de vill i Ungern under två månader. Eftersom "polisen vet vad som behövs göras" för att få bukt med romernas kriminalitet.

Jozsef Anderko, borgmästare i Hejoszalonta, sa inför demonstrationen till AP att relationen mellan folkgrupperna i samhället var harmoniska. Jobbiks manifestation på orten ska inte ha förändrat detta.

Hittills är det enda konkreta resultatet att romska kvinnor lämnat in en begäran om att en barnsköterska på det lokala dagiset ska få sparken efter att hon deltagit i marschen. Anledningen ska vara att de inte känner förtroende för barnsköterskan längre.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro