Medlem i SDU dömd för rån

Publicerad 2011-02-18

En 17-årig medlem av Sverigedemokraternas ungdomsförbund dömdes i dag för en lång rad brott, bland annat för att ha rånat en mataffär i Motala.

Den 17-årige SDU-medlemmen var beväpnad med batong när han försökte stjäla cigaretter från en butik i Motala. När han upptäcktes av en kvinna i personalen drog han fram vapnet och hotade henne. Sen sprang han från affären.

Under rättegången lämnade 17-åringen vaga svar på frågorna om vad han påstod sig ha gjort under kvällen som rånet ägde rum. Åklagaren lyckades ändå övertyga tingsrätten om 17-åringens skuld. Både DNA i form av saliv och en film från butikens övervakningskamera användes som bevis.

17-åringen dömdes även för att ha sparkat och spottat på en polis. Vid ett annat tillfälle ertappades han med en kniv på sig. Brotten som 17-åringen döms för är förutom rån våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen.

Straffet bestämdes av tingsrätten till skyddstillsyn och drygt 16 000 kronor i skadestånd till den butiksanställda kvinnan och polisen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro