Medlem i SDU dömd för rån

Publicerad 2011-02-18

En 17-årig medlem av Sverigedemokraternas ungdomsförbund dömdes i dag för en lång rad brott, bland annat för att ha rånat en mataffär i Motala.

Den 17-årige SDU-medlemmen var beväpnad med batong när han försökte stjäla cigaretter från en butik i Motala. När han upptäcktes av en kvinna i personalen drog han fram vapnet och hotade henne. Sen sprang han från affären.

Under rättegången lämnade 17-åringen vaga svar på frågorna om vad han påstod sig ha gjort under kvällen som rånet ägde rum. Åklagaren lyckades ändå övertyga tingsrätten om 17-åringens skuld. Både DNA i form av saliv och en film från butikens övervakningskamera användes som bevis.

17-åringen dömdes även för att ha sparkat och spottat på en polis. Vid ett annat tillfälle ertappades han med en kniv på sig. Brotten som 17-åringen döms för är förutom rån våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen.

Straffet bestämdes av tingsrätten till skyddstillsyn och drygt 16 000 kronor i skadestånd till den butiksanställda kvinnan och polisen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA