Mikael Säbom (SD) lämnar vice ordförandeposten

Publicerad 2011-08-24

Mikael Säbom meddelade i en insändare i Östersunds-posten den 21 augusti att han lämnat sin post som vice ordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland och Härjedalen.

Skälet är enligt Säbom att det är problem att få offentligt stöd av sympatisörerna. Han är också trött på att behöva försvara sig mot påståenden om att vara rasist och främlingsfientlig.

"Att vara förespråkare av en ansvarsfull invandrarpolitik är ett ställningstagande, inget annat", skriver han i insändaren.

Säbom sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Strömsund och har lagt ett flertal motioner om invandrarfrågor. Bland annat har han krävt ett flyktingstopp i Strömsund.

"För ett eventuellt fortsatt mottagande av flyktingar är vårt krav att nuvarande flyktingar assimileras samt smälter in i samhället. Utifall att detta inte skulle vara möjligt, så föreslår vi att dem rekommenderas söka uppehälle någon annan stans (sic) i världen."

Säbom har även ämnat lämna sin plats som kommunfullmäktigeledamot, enligt Ronny Karlsson, partiets distriktsordförande i Jämtland. Men enligt kommunkontoret har det ännu inte kommit in någon skriftlig avsägelse.

Säbom uppger att han har haft svårt att få jobb på grund av att han är aktiv i Sverigedemokraterna och det är också en anledning till att han lämnar sin post, enligt Ronny Karlsson.

Expo har sökt Mikael Säbom för en kommentar.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA