Mikael Säbom (SD) lämnar vice ordförandeposten

Publicerad 2011-08-24

Mikael Säbom meddelade i en insändare i Östersunds-posten den 21 augusti att han lämnat sin post som vice ordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland och Härjedalen.

Skälet är enligt Säbom att det är problem att få offentligt stöd av sympatisörerna. Han är också trött på att behöva försvara sig mot påståenden om att vara rasist och främlingsfientlig.

"Att vara förespråkare av en ansvarsfull invandrarpolitik är ett ställningstagande, inget annat", skriver han i insändaren.

Säbom sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Strömsund och har lagt ett flertal motioner om invandrarfrågor. Bland annat har han krävt ett flyktingstopp i Strömsund.

"För ett eventuellt fortsatt mottagande av flyktingar är vårt krav att nuvarande flyktingar assimileras samt smälter in i samhället. Utifall att detta inte skulle vara möjligt, så föreslår vi att dem rekommenderas söka uppehälle någon annan stans (sic) i världen."

Säbom har även ämnat lämna sin plats som kommunfullmäktigeledamot, enligt Ronny Karlsson, partiets distriktsordförande i Jämtland. Men enligt kommunkontoret har det ännu inte kommit in någon skriftlig avsägelse.

Säbom uppger att han har haft svårt att få jobb på grund av att han är aktiv i Sverigedemokraterna och det är också en anledning till att han lämnar sin post, enligt Ronny Karlsson.

Expo har sökt Mikael Säbom för en kommentar.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro