Mildare straff för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-11-09

En man i Umeå dömdes för hets mot folkgrupp efter att han sagt nedsättande åsikter om judar på en studentfest. Nu får han sin dom mildrad i hovrätten.

I tingsrätten dömdes mannen till villkorlig dom och dagsböter. Efter en överklagan till hovrätten mildrades domen till dagsböter, rapporterar Sveriges radio.

Den dömde försvarade sig med att hans uttalanden handlade om staten Israel och deras politik och att kritiken inte var riktad mot judar som grupp.

Hovrätten ansåg mannens uttalande som begränsade och att händelsen bara pågått en kortare stund. Brottet bedöms som ringa.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA