Mildare straff för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-11-09

En man i Umeå dömdes för hets mot folkgrupp efter att han sagt nedsättande åsikter om judar på en studentfest. Nu får han sin dom mildrad i hovrätten.

I tingsrätten dömdes mannen till villkorlig dom och dagsböter. Efter en överklagan till hovrätten mildrades domen till dagsböter, rapporterar Sveriges radio.

Den dömde försvarade sig med att hans uttalanden handlade om staten Israel och deras politik och att kritiken inte var riktad mot judar som grupp.

Hovrätten ansåg mannens uttalande som begränsade och att händelsen bara pågått en kortare stund. Brottet bedöms som ringa.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro