Minister gav stöd till amnesti för nazister

Publicerad 2011-05-18

Det belgiska partiet Vlaams Belangs förslag om att utfärda amnesti för dem som samarbetade med Nazityskland under andra världskriget fick stöd av justitieminister Stefan De Clerck. Uttalandet han gjorde i samband med omröstningen har lett till krav om att han ska avsättas från sin ministerpost, rapporterar AFP.

Den belgiska senaten röstade förra veckan, med siffrorna 30 mot 26, ja till ett utkast på ett lagförslag, som om det genomförs innebär amnesti för de belgare som samarbetade med nazisterna under andra världskriget. Förslaget har lagts fram av det flamländska separatistpartiet Vlaams Belang. I samband med omröstningen efterfrågade justitieminister Stefan De Clerck, som tillhör Kristdemokraterna, en "mogen" debatt om en amnesti och sade att vi "kanske borde glömma, eftersom det tillhör det förflutna", uppger AFP.

Stefan De Clerck uttalande har fått den internationella judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center att reagera. I ett brev fördömer de uttalandet och uppmanar den expeditionsministär som styrt landet sedan valet i juni 2010 att avsätta De Clerck från hans ministerpost.

Efter kritiken sa Stefan De Clerck att han blivit missförstådd och framhöll att fakta aldrig ska falla i glömska.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro