Minister gav stöd till amnesti för nazister

Publicerad 2011-05-18

Det belgiska partiet Vlaams Belangs förslag om att utfärda amnesti för dem som samarbetade med Nazityskland under andra världskriget fick stöd av justitieminister Stefan De Clerck. Uttalandet han gjorde i samband med omröstningen har lett till krav om att han ska avsättas från sin ministerpost, rapporterar AFP.

Den belgiska senaten röstade förra veckan, med siffrorna 30 mot 26, ja till ett utkast på ett lagförslag, som om det genomförs innebär amnesti för de belgare som samarbetade med nazisterna under andra världskriget. Förslaget har lagts fram av det flamländska separatistpartiet Vlaams Belang. I samband med omröstningen efterfrågade justitieminister Stefan De Clerck, som tillhör Kristdemokraterna, en "mogen" debatt om en amnesti och sade att vi "kanske borde glömma, eftersom det tillhör det förflutna", uppger AFP.

Stefan De Clerck uttalande har fått den internationella judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center att reagera. I ett brev fördömer de uttalandet och uppmanar den expeditionsministär som styrt landet sedan valet i juni 2010 att avsätta De Clerck från hans ministerpost.

Efter kritiken sa Stefan De Clerck att han blivit missförstådd och framhöll att fakta aldrig ska falla i glömska.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA