Misshandel vid nazistdemonstration

Publicerad 2011-06-14

Den 26-årige nazisten släpptes i slutet av mars efter att ha avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för försök till dråp. Nu är han misstänkt en oprovocerad misshandel på Götgatan i centrala Stockholm.

Det var när nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen demonstrerade i Stockholm första helgen i juni som den 26-årige mannen misstänks ha misshandlat en man.

– Klockan två på eftermiddagen blev den här personen föremål för vårt intresse då han gav sig på en man ur allmänheten, säger kriminalinspektör Kristina Berglund till Expo.

Berglund uppger att misshandeln var oprovocerad. 26-åringen greps av polis på plats men släpptes efter förhör.

Den misstänkte nazisten är sedan tidigare känd av polisen och har dömts för en lång rad våldsbrott. Senast i slutet av december 2007 dömdes han av Svea hovrätt för försök till dråp.

Mannen fick fem års fängelse och släpptes i slutet av mars. Då hade han drygt ett år och åtta månader kvar av sin strafftid.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA