Misshandel vid nazistdemonstration

Publicerad 2011-06-14

Den 26-årige nazisten släpptes i slutet av mars efter att ha avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för försök till dråp. Nu är han misstänkt en oprovocerad misshandel på Götgatan i centrala Stockholm.

Det var när nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen demonstrerade i Stockholm första helgen i juni som den 26-årige mannen misstänks ha misshandlat en man.

– Klockan två på eftermiddagen blev den här personen föremål för vårt intresse då han gav sig på en man ur allmänheten, säger kriminalinspektör Kristina Berglund till Expo.

Berglund uppger att misshandeln var oprovocerad. 26-åringen greps av polis på plats men släpptes efter förhör.

Den misstänkte nazisten är sedan tidigare känd av polisen och har dömts för en lång rad våldsbrott. Senast i slutet av december 2007 dömdes han av Svea hovrätt för försök till dråp.

Mannen fick fem års fängelse och släpptes i slutet av mars. Då hade han drygt ett år och åtta månader kvar av sin strafftid.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro