Nazist misstänks ha slagit vän med batong

Publicerad 2011-06-03

Det började som ett skojbråk, en brottningsmatch mellan vänner. Men när kompisen sa stopp tog den 18-åriga nazisten fram en expanderbar batong och inledde en grov misshandel, misstänker åklagaren.

Några vänner hade samlats för att festa på Mälarcampingen i Västerås en lördag i mitten av maj. Bland dem var den nu åtalade 18-åriga nazisten och hans 17-åriga kamrat.

Polisens utredning visar att 18-åringen är känd för att bli aggressiv när han dricker. Framåt småtimmarna ville han brottas med 17-åringen, som först sa nej, men sen gav med sig. Efter en stund ville 17-åringen sluta. Det ville inte 18-åringen som enligt åklagaren hämtade en expanderbar batong och slog 17-åringen flera gånger.

17-åringen skyddade sig med armarna så gott han kunde.

Först när en av festdeltagarna ringde polisen kunde 17-åringen fly från platsen. I förhör med polisen har 17-åringen sagt att hans tidigare kamrat jagade honom med batongen och skrek saker som "spring din jävel".

Polis som kom till platsen kunde gripa 18-åringen. Han häktades och har nu åtalats för grov misshandel.

I förhör med polisen har 18-åringen nekat till att ha använt någon batong under kvällen.

Det är dock inte första gången mannen åtalats. Han är känd av polisen sedan tidigare. För ett år sedan deltog han i ett knivslagsmål mellan nazister och militanta antifascister i Hallstahammar. Då knivskars två nazister så svårt att de var nära att dö. 18-åringen dömdes till ungdomsvård och 120 timmars ungdomstjänst för sin inblandning i bråket.

Mannen ingår i den grupp av nazister kopplade till Svenskarnas parti i Västmanland som varit inblandade i flera polisutredningar under det senaste året. En av partiets riksdagskandidater i länet är bland annat föremål för en omfattande förundersökning gällande utpressning.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro