110223_john_demjanjuk_464.jpg

Demjanjuk tar emot sin dödsdom vid rättegången som hölls mot honom i Israel 1988. Han benådades senare men är nu inför rätta igen. Foto: Israel Government Press Office

Misstänkt lägervakt hotar med hungerstrejk

Publicerad 2011-02-23

90-årige John Demjanjuk som åtalats i Tyskland misstänkt för att ha deltagit i mordet på 27 900 judar under Förintelsen hotar med hungerstrejk. Han vill att domstolen ska ta med flera KGB-dokument i bevisningen, dokument som Demnjanjuk menar visar att han är oskyldig, det skriver Der Spiegel.

Det var Demjanjuks försvarare Ulrich Busch som på tisdagen läste ett skriftligt uttalande från Demjanjuk. Rättegången mot mannen hade då pågått i över 15 månader men avbrutits flera gånger på grund av hälsoskäl. Den nu 90 år gamla bilreparatören är misstänkt för att ha varit lägervakt i Sobibor där drygt 250 000 judar mördades under andra världskriget. Om åklagarnas påståenden är riktiga ska Demjanjuk ha varit en av de som tvingade in fångar i gaskamrarna.

Hotet om hungerstrejk gjordes i ett längre uttalande. Demjanjuk menade att rättegången mot honom är politisk och att domstolen inte är intresserad av att se alla bevis.

- Det är ett hån mot rättvisan, sa Demjanjuk genom sin advokat.

- Den tyska staten försöker utplåna mitt liv och gärning. De försöker göra mig skyldig till brott begångna av tyskar under andra världskriget, fortsatte han.

Genom hungerstrejken hoppas Demjanjuk att domstolen ska ändra uppfattning och ta hänsyn till de dokument som han menar friar honom från skuld.

Demjanjuk föddes i Ukraina och slogs i Röda armén innan han tillfångatogs av den nazistiska krigsmaskinen. Enligt den nuvarande rättsprocessen ska han ha anmält sig som frivillig till SS, organisationen som drev förintelselägren. Demjanjuk nekar dock bestämt till detta.

Efter kriget flyttade Demjanjuk till USA. Där arbetade han som bilmekaniker fram till sin pension. Han har tidigare varit föremål för en rättsprocess om sina förehavanden under andra världskriget. 1986 utlämnades han från USA till Israel där han åtalades för att vara lägervakten "Ivan den förskräcklige". Han dömdes till döden men benådades då det visade sig att en annan man var den Ivan som Demjanjuk misstänktes vara.

Den nuvarande rättegången beräknas vara avslutad i mars.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA