Misstänkta för knivdåd hyllade Breivik

Publicerad 2011-09-26

De två män i 25-årsåldern som åtalats för två mordförsök med rasistiska förtecken i Västerås hyllade den norske terroristen Breiviks massmord dagarna innan de begick dåden. Det visar polisens förundersökning.

Det var i samband med att Anders Behring Breiviks dåd blev kända över världen som de båda misstänkta skickade sms till varandra:

"En norsk "nazist" har dödat typ 84st! Från vänstern som höll på islam typ. HAHAHA!! VIT MAKT!"

Svaret kom några timmar senare:

"95-0 till ariskt norden!"

SMS:en skickades den 23 juli. Fem dagar senare begick männen det första mordförsöket.

I förhör har de båda misstänkta nekat till att de har några som helst främlingsfientliga åsikter. Men polisens genomgång av männens mobiltelefoner, datorer och digitalkameror ger en helt annan bild. På en bild gör en av männen hitlerhälsning, på en annan poserar han med kniv och expanderbar batong. En av de åtalade uppges också ha drivit en Youtube-kanal där han spridit vit makt-propaganda och uppmanat till mord på invandrare.

Männen, 25 och 26 år gamla, sitter idag häktade. De åtalades i fredags misstänka för att ha försökt mörda två män som de uppfattade som invandrare.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA