Misstänkta för knivdåd hyllade Breivik

Publicerad 2011-09-26

De två män i 25-årsåldern som åtalats för två mordförsök med rasistiska förtecken i Västerås hyllade den norske terroristen Breiviks massmord dagarna innan de begick dåden. Det visar polisens förundersökning.

Det var i samband med att Anders Behring Breiviks dåd blev kända över världen som de båda misstänkta skickade sms till varandra:

"En norsk "nazist" har dödat typ 84st! Från vänstern som höll på islam typ. HAHAHA!! VIT MAKT!"

Svaret kom några timmar senare:

"95-0 till ariskt norden!"

SMS:en skickades den 23 juli. Fem dagar senare begick männen det första mordförsöket.

I förhör har de båda misstänkta nekat till att de har några som helst främlingsfientliga åsikter. Men polisens genomgång av männens mobiltelefoner, datorer och digitalkameror ger en helt annan bild. På en bild gör en av männen hitlerhälsning, på en annan poserar han med kniv och expanderbar batong. En av de åtalade uppges också ha drivit en Youtube-kanal där han spridit vit makt-propaganda och uppmanat till mord på invandrare.

Männen, 25 och 26 år gamla, sitter idag häktade. De åtalades i fredags misstänka för att ha försökt mörda två män som de uppfattade som invandrare.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro