Mord och hot mot journalister i Ryssland

Publicerad 2011-05-30

Människorättsorganisationen Human Rights First uppmanar ryska myndigheter att ta våldet mot journalister på allvar. Nyligen dömdes en man till livstids fängelse för morden på en journalist och en människorättsadvokat.

Senast förra veckan överfölls och misshandlades den tjetjenska Kommersant-journalisten Elman Soltakhanov i en park i nordöstra Moskva. Uppemot 20 personer ska ha deltagit i angreppet mot journalisten som överöstes med sparkar och slag mot huvudet och ryggraden efter att han slagits till marken.

– Till skillnad från sin kollega på Kommersant, Oleg Kashin som nästan dödades i höstas blev Soltakhanov ett brottsoffer på grund av sin etnicitet, säger Paul LeGendre vid Human Rights First.

HRF skriver i ett uttalande att journalister i Ryssland arbetar i ett hotfullt klimat. 2007 angreps en reporter från tidningen Newsweek. Fyra män gav sig på honom i tunnelbanan och frågade vad han hade att göra i landet. I januari 2009 sköts en journalist från Novaja Gazeta ihjäl tillsammans med en människorättsadvokat. I början av maj föll domen mot gärningsmannen – livstids fängelse.

Gärningsmännen har i båda fall haft dokumenterade kopplingar till den ryska extremhögern.

– Trots vissa förbättringar i statens arbete mot rasism och fördomsbaserad brottslighet, med långa fängelsestraff för några av gärningsmännen, fortsätter hatbrotten att vara ett allvarligt problem, säger Paul LeGendre.

HRF föreslår en rad åtgärder, däribland en förbättrad lagstiftning och utbildning för polisväsendet för att bättre kunna rå på problemen.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA