Mord och hot mot journalister i Ryssland

Publicerad 2011-05-30

Människorättsorganisationen Human Rights First uppmanar ryska myndigheter att ta våldet mot journalister på allvar. Nyligen dömdes en man till livstids fängelse för morden på en journalist och en människorättsadvokat.

Senast förra veckan överfölls och misshandlades den tjetjenska Kommersant-journalisten Elman Soltakhanov i en park i nordöstra Moskva. Uppemot 20 personer ska ha deltagit i angreppet mot journalisten som överöstes med sparkar och slag mot huvudet och ryggraden efter att han slagits till marken.

– Till skillnad från sin kollega på Kommersant, Oleg Kashin som nästan dödades i höstas blev Soltakhanov ett brottsoffer på grund av sin etnicitet, säger Paul LeGendre vid Human Rights First.

HRF skriver i ett uttalande att journalister i Ryssland arbetar i ett hotfullt klimat. 2007 angreps en reporter från tidningen Newsweek. Fyra män gav sig på honom i tunnelbanan och frågade vad han hade att göra i landet. I januari 2009 sköts en journalist från Novaja Gazeta ihjäl tillsammans med en människorättsadvokat. I början av maj föll domen mot gärningsmannen – livstids fängelse.

Gärningsmännen har i båda fall haft dokumenterade kopplingar till den ryska extremhögern.

– Trots vissa förbättringar i statens arbete mot rasism och fördomsbaserad brottslighet, med långa fängelsestraff för några av gärningsmännen, fortsätter hatbrotten att vara ett allvarligt problem, säger Paul LeGendre.

HRF föreslår en rad åtgärder, däribland en förbättrad lagstiftning och utbildning för polisväsendet för att bättre kunna rå på problemen.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro