Mordbrand mot synagoga i Tunisien

Publicerad 2011-02-03

En synagoga sattes i brand i Tunisien på måndagen, rapporterar AFP. Omfattande plundring pågår i landet, något som lett till stora demonstrationer mot våldet.

Det var i regionen Gabes som en synagoga antändes och Torarullar brändes, berättar ledaren för det judiska samfundet i Djerba Perez Trabelsi till JSSNews. Samtidigt som mordbranden pågick ska poliser ha befunnit sig i närheten utan att ingripa.

Flera antisemitiska dåd har följt i oroligheternas fotspår. På fredagen krossades rutor på tre av fyra bilar parkerade i det judiska området Houmt Souk i Djerba. Attackerna har gjort tunisiska judar rädda, skriver JSSNews

Det var den 14 januari som den sittande diktatorn Ben Ali tvingades fly landet efter massiva protester mot hans 23-åriga styre. Den nya regeringen som till största delen dominerades av Ben Alis partimedlemmar stillade inte protesterna.

Demonstranterna krävde politiska reformer och respekt för de mänskliga rättigheterna. Det rådande maktvakuumet i landet har lett till laglöshet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA