Mordbrand mot synagoga i Tunisien

Publicerad 2011-02-03

En synagoga sattes i brand i Tunisien på måndagen, rapporterar AFP. Omfattande plundring pågår i landet, något som lett till stora demonstrationer mot våldet.

Det var i regionen Gabes som en synagoga antändes och Torarullar brändes, berättar ledaren för det judiska samfundet i Djerba Perez Trabelsi till JSSNews. Samtidigt som mordbranden pågick ska poliser ha befunnit sig i närheten utan att ingripa.

Flera antisemitiska dåd har följt i oroligheternas fotspår. På fredagen krossades rutor på tre av fyra bilar parkerade i det judiska området Houmt Souk i Djerba. Attackerna har gjort tunisiska judar rädda, skriver JSSNews

Det var den 14 januari som den sittande diktatorn Ben Ali tvingades fly landet efter massiva protester mot hans 23-åriga styre. Den nya regeringen som till största delen dominerades av Ben Alis partimedlemmar stillade inte protesterna.

Demonstranterna krävde politiska reformer och respekt för de mänskliga rättigheterna. Det rådande maktvakuumet i landet har lett till laglöshet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro