Motsägelsefullt om SD-kampanj i omvalet

Publicerad 2011-02-24

Sverigedemokraterna storsatsar i Västra Götaland, säger partisekreterare Björn Söder i en intervju med TT. Men lokalt känner man inte av stödet. Jimmie Stranne, distriktsordförande i länet beskriver sig själv som uppgiven.

Förra veckan berättade Jimmie Stranne för Expo att stödet från Sverigedemokraternas riksorganisation var svalt inför det stundande omvalet i Västra Götaland.

När han vände sig till Stockholm för stöd blev svaret att han först skulle presentera en valplan, annars skulle de inte få några pengar. Samtidigt förväntades han fortsätta arbeta utan ersättning.

- Folk kanske tror att en distriktsordförande är arvoderad, så är det inte, säger han.

Partisekreterare Björn Söder ger en annan bild av partiets arbete i en intervju med TT:

- Det här är ett väldigt viktigt val för oss. Det kommer att bli en värdemätare och visa hur partierna ligger till även riksmässigt, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

Förhoppningen är, säger Söder till TT, att mellan sju och åtta procent av invånarna ska rösta på partiet i omvalet. Datumet är bestämt till 15 maj. Enligt Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet blir det svårt att få ut soffliggarna till urnorna:

– Det är ingen tvekan om att det kommer att bli lägre valdeltagande i ett sådant här val, säger han till Sveriges radio.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro