Motsägelsefullt om SD-kampanj i omvalet

Publicerad 2011-02-24

Sverigedemokraterna storsatsar i Västra Götaland, säger partisekreterare Björn Söder i en intervju med TT. Men lokalt känner man inte av stödet. Jimmie Stranne, distriktsordförande i länet beskriver sig själv som uppgiven.

Förra veckan berättade Jimmie Stranne för Expo att stödet från Sverigedemokraternas riksorganisation var svalt inför det stundande omvalet i Västra Götaland.

När han vände sig till Stockholm för stöd blev svaret att han först skulle presentera en valplan, annars skulle de inte få några pengar. Samtidigt förväntades han fortsätta arbeta utan ersättning.

- Folk kanske tror att en distriktsordförande är arvoderad, så är det inte, säger han.

Partisekreterare Björn Söder ger en annan bild av partiets arbete i en intervju med TT:

- Det här är ett väldigt viktigt val för oss. Det kommer att bli en värdemätare och visa hur partierna ligger till även riksmässigt, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

Förhoppningen är, säger Söder till TT, att mellan sju och åtta procent av invånarna ska rösta på partiet i omvalet. Datumet är bestämt till 15 maj. Enligt Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet blir det svårt att få ut soffliggarna till urnorna:

– Det är ingen tvekan om att det kommer att bli lägre valdeltagande i ett sådant här val, säger han till Sveriges radio.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA