Muslimsk man knivhöggs efter religionsdiskussion

Publicerad 2011-02-08

På fredagen knivhöggs i Florida en muslimsk man i nacken efter att han berättat att han var muslim. Nu kräver The Council of American-Islamic relations (CAIR) att amerikanska ledare ska fördöma den växande islamofobin i landet.

Det var ett samtal om religion som upprört en 52-årig man så till den grad att han med en kniv högg den muslimska mannen i nacken. 52-åringen ska ha uppgett i förhör att "Muslimer är roten till problemet". Offret vårdas på sjukhus men hans tillstånd är oklart, uppger St. Peterburg Times.

Efter attacken har muslimernas största medborgarättsgrupp i USA, CAIR krävt att myndigheterna ska fördöma och ta tag i den växande islamofobin i landet. CAIR hänvisar till ett ökat antal hatbrott mot muslimer, flera mordbränder mot moskéer och hot mot muslimska skolor.

Stoppa diskriminerande lagar
CAIR ställer sig också kritiska till ett lagförslag som ska förbjuda domstolar att ta hänsyn till utländsk lag. CAIR menar att det stigmatiserar islam och marginaliserar muslimer. Lagen hotar deras rätt att gifta sig eller begravas som de önskar. Men även juridiska dokument mellan muslimer, som arvsfördelning på muslimskt vis kan ogiltigförklaras, enligt CAIR.

- Det är en löjlig lag, det är självklart redan i dagsläget att om en muslim begår ett brott, så kommer inte hänsyn tas till seder i Uzbekistan. Det kommer aldrig hända, säger CAIR:s talesman Ibrahim Hopper till Seattle tidningen PI.

Förespråkaren för det aktuella lagförslaget, republikanen Mike Fair, tillbakavisar CAIR:s farhågor. Han säger till PI att lagen bara gäller när utländska eller religiösa lagar krockar med den amerikanska författningen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA