Muslimsk man knivhöggs efter religionsdiskussion

Publicerad 2011-02-08

På fredagen knivhöggs i Florida en muslimsk man i nacken efter att han berättat att han var muslim. Nu kräver The Council of American-Islamic relations (CAIR) att amerikanska ledare ska fördöma den växande islamofobin i landet.

Det var ett samtal om religion som upprört en 52-årig man så till den grad att han med en kniv högg den muslimska mannen i nacken. 52-åringen ska ha uppgett i förhör att "Muslimer är roten till problemet". Offret vårdas på sjukhus men hans tillstånd är oklart, uppger St. Peterburg Times.

Efter attacken har muslimernas största medborgarättsgrupp i USA, CAIR krävt att myndigheterna ska fördöma och ta tag i den växande islamofobin i landet. CAIR hänvisar till ett ökat antal hatbrott mot muslimer, flera mordbränder mot moskéer och hot mot muslimska skolor.

Stoppa diskriminerande lagar
CAIR ställer sig också kritiska till ett lagförslag som ska förbjuda domstolar att ta hänsyn till utländsk lag. CAIR menar att det stigmatiserar islam och marginaliserar muslimer. Lagen hotar deras rätt att gifta sig eller begravas som de önskar. Men även juridiska dokument mellan muslimer, som arvsfördelning på muslimskt vis kan ogiltigförklaras, enligt CAIR.

- Det är en löjlig lag, det är självklart redan i dagsläget att om en muslim begår ett brott, så kommer inte hänsyn tas till seder i Uzbekistan. Det kommer aldrig hända, säger CAIR:s talesman Ibrahim Hopper till Seattle tidningen PI.

Förespråkaren för det aktuella lagförslaget, republikanen Mike Fair, tillbakavisar CAIR:s farhågor. Han säger till PI att lagen bara gäller när utländska eller religiösa lagar krockar med den amerikanska författningen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro