110222_nd_464.jpg

Nationaldemokraten och nämndemannen Sanna Hill skrev för en nazistisk hemsida. På bilden ses hon med partikollegan och nämndemannen Mattias Karlstrand. Foto: Expo

Nämndeman skrev för nazister

Publicerad 2011-09-16

Sanna Hill är nämndeman i Södertälje tingsrätt samtidigt som hon skriver för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.


Förutom nämndeman är Sanna Hill ersättare för det högerextrema partiet Nationaldemokraterna i Södertäljes kommunfullmäktige. Hon är även skribent för partiets tidningen Nationell Idag.

Det var på onsdagen som Sanna Hill publicerade en artikel på nazistiska Svenska motståndsrörelsen hemsida om att Julius Malema som leder ANC:s ungdomsförbund dömts för hets mot folkgrupp.

När Sveriges Radio intervjuade Sanna Hill igår angående publiceringen ville hon inte svara på om hon delar Svenska motståndsrörelsens nazistiska åsikter. Hon vill inte heller ta avstånd från organisationen, med motiveringen att frågan är oväsentlig.

Södertäljes tingsrätt uppger att även om Sanna Hills skriver för nazister så påverkar inte det hennes ställning som nämndeman. Myndighetschefen på Södertäljes tingsrätt, Katarina Wingqvist Ekholm, säger att hon inte kan ha någon åsikt om vad nämndemän gör på sin fritid så länge nämndemännen inte begår brott.

- En nazist kan sitta som nämndeman under förutsättning att man förfäktar sina politiska åsikter och håller sig till sitt partiprogram och inte beter sig illa vid rättens bord. Jag kan inte göra någonting åt det, säger hon till Expo.se

Hon tillägger att i domstolen ska enbart lagen tillämpas och inte partipolitik. Hon säger att även om det skulle visa sig att en åtalad är till exempel jude så är inte det ett skäl nog att inte låta en nazist sitta som nämndeman i det målet.

- Man är lämplig som nämndeman när man är politisk vald för uppdraget och inte misskött sig. Fast i rätten får inte antisemitiska ställningstagande förfäktas och de får inte ligga till grund för en fällande eller friande dom.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro