När advokat Kobach kommer till stan

Publicerad 2011-01-25

Amerikanska orter som infört hårda lagar riktade mot illegala invandrare har drabbats av stora ekonomiska problem. Det visar en rapport från tankesmedjan Southern Poverty Law Center.

I rapporten med titeln "När Mr. Kovach kommer till stan" beskrivs hur orter, framförallt i delstaten Arizona, drabbats av de åtstramade invandringslagarna. Flera miljoner dollar i skattepengar har gått åt till att driva rättsfall kopplade till de nya lagarna. Samtidigt har affärsklimatet i de stängda samhällena påverkats negativt.

Kris Kovach, som rapporttiteln syftar på, är advokaten som varit mest drivande för att få igenom lagförslagen. Han kopplas till organisationen FAIR – Federationen för amerikansk invandringsreform. Organisationen klassas av rapportförfattarna som en del av den rasistiska miljön i USA. Främst på grund av företrädarnas etablerade kopplingar till kända vit makt-aktivister.

Som en följd av den hårdare lagstiftningen har etniska konflikter blossat upp i större omfattning än tidigare. Rapporten beskriver situationen på fyra orter. Där har invandrare, främst från latinamerikanska länder, blivit beskjutna, hotade och utsatta för rashets.

Samtidigt har personer som arbetat för liberala invandringslagar blivit hotade med "blodspillan" och repressalier.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro