När advokat Kobach kommer till stan

Publicerad 2011-01-25

Amerikanska orter som infört hårda lagar riktade mot illegala invandrare har drabbats av stora ekonomiska problem. Det visar en rapport från tankesmedjan Southern Poverty Law Center.

I rapporten med titeln "När Mr. Kovach kommer till stan" beskrivs hur orter, framförallt i delstaten Arizona, drabbats av de åtstramade invandringslagarna. Flera miljoner dollar i skattepengar har gått åt till att driva rättsfall kopplade till de nya lagarna. Samtidigt har affärsklimatet i de stängda samhällena påverkats negativt.

Kris Kovach, som rapporttiteln syftar på, är advokaten som varit mest drivande för att få igenom lagförslagen. Han kopplas till organisationen FAIR – Federationen för amerikansk invandringsreform. Organisationen klassas av rapportförfattarna som en del av den rasistiska miljön i USA. Främst på grund av företrädarnas etablerade kopplingar till kända vit makt-aktivister.

Som en följd av den hårdare lagstiftningen har etniska konflikter blossat upp i större omfattning än tidigare. Rapporten beskriver situationen på fyra orter. Där har invandrare, främst från latinamerikanska länder, blivit beskjutna, hotade och utsatta för rashets.

Samtidigt har personer som arbetat för liberala invandringslagar blivit hotade med "blodspillan" och repressalier.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA