110222_nd_464.jpg

De nationaldemokratiska nämndemännen Mattias Karlstrand och Sanna Hill vill inte kallas för nazister. Foto: Expo

Nationaldemokrat JK-anmäler Expressen

Publicerad 2011-05-10

De nationaldemokratiska nämndemännen Sanna Hill och Mattias Karlstrand kallades "nazister" i en artikel i Expressen. På tisdagen anmälde partiet Expressen till JK för förtal. UPPDATERAD.

Enligt Medievärlden.se har Nationaldemokraterna har bland annat reagerat på formuleringen att "två nazister blir domare i Södertälje Tingsrätt. Båda tillhör Nationaldemokraterna. Båda hatar judar och förnekar Förintelsen."

Citatet kommer från artikeln "Domstollarna", publicerad i Expressen den 5 maj i år.

På Nationaldemokraternas partiorgan Nationell idags sajt står det att anmälan har gjorts efter att en vänsterpartist dömts för att ha kallat sverigedemokraten Patrik Ohlsson för rasist och nazist.

Nationaldemokraterna är ett högerextremt parti som öppet samarbetar med nazister. De har två mandat i kommunfullmäktige i Södertälje.

UPPDATERING: På tisdagseftermiddagen skrev nationaldemokraten Sanna Hill på tidningens sajt att hon inte ställer sig bakom anmälan.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA