genre_nd_nationell_idag_464_02.jpg

Nationell Idags sponsring av Förbundet nationell ungdom kan påverka tidningens presstöd. Foto Expo

Nationell Idag kan bli granskad

Publicerad 2011-09-28

Nationaldemokraternas skattefinansierade tidning Nationell Idag gick in med ekonomiska medel för att sponsra uppbyggandet av en högerextrem aktivistgrupp. Uppbackningen kan komma att granskas av Presstödsnämnden.

Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag har ekonomiskt stöttat uppbyggnaden av den nya organisationen Förbundet nationell ungdom. Enligt uppgift från Nationell Idag så har tidningen sponsrat en betydande del av den nya organisationens utrustning, men även anställningar av personer.

Sedan 2010 har Nationell Idag fått presstöd. För 2011 har tidningen beviljats ett stöd på närmare 1,7 miljoner kronor. Presstödsnämnden som är den statliga myndigheten som fördelar stödet till tidningar tar inte ställning till en tidnings politiska hemvist. Kravet är att en tidning har minst 1500 prenumeranter.

Presstödet ska täcka kostnader för själva tidningsutgivningen. Ekonomin ska granskas av en oberoende revisor och Presstödsnämnden. Vad gäller sponsringen av Förbundet nationell ungdom säger Åsa Finnström, kanslichef på Presstödsnämnden, att det är en sådan sak som de kan ställa frågor om för att få det förklarat.

– Om det är så att någon använt pengar från driftsstödet till annat än tidningsutgivning, så har presstödsnämnden möjligheten att återkalla delar av eller hela stödet, säger hon till Expo.se.

I maj nästa år kommer Nationell Idag att redovisa sina slutliga kostnader för 2011 till Presstödsnämnden.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA