genre_nd_nationell_idag_464_02.jpg

Nationell Idags sponsring av Förbundet nationell ungdom kan påverka tidningens presstöd. Foto Expo

Nationell Idag kan bli granskad

Publicerad 2011-09-28

Nationaldemokraternas skattefinansierade tidning Nationell Idag gick in med ekonomiska medel för att sponsra uppbyggandet av en högerextrem aktivistgrupp. Uppbackningen kan komma att granskas av Presstödsnämnden.

Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag har ekonomiskt stöttat uppbyggnaden av den nya organisationen Förbundet nationell ungdom. Enligt uppgift från Nationell Idag så har tidningen sponsrat en betydande del av den nya organisationens utrustning, men även anställningar av personer.

Sedan 2010 har Nationell Idag fått presstöd. För 2011 har tidningen beviljats ett stöd på närmare 1,7 miljoner kronor. Presstödsnämnden som är den statliga myndigheten som fördelar stödet till tidningar tar inte ställning till en tidnings politiska hemvist. Kravet är att en tidning har minst 1500 prenumeranter.

Presstödet ska täcka kostnader för själva tidningsutgivningen. Ekonomin ska granskas av en oberoende revisor och Presstödsnämnden. Vad gäller sponsringen av Förbundet nationell ungdom säger Åsa Finnström, kanslichef på Presstödsnämnden, att det är en sådan sak som de kan ställa frågor om för att få det förklarat.

– Om det är så att någon använt pengar från driftsstödet till annat än tidningsutgivning, så har presstödsnämnden möjligheten att återkalla delar av eller hela stödet, säger hon till Expo.se.

I maj nästa år kommer Nationell Idag att redovisa sina slutliga kostnader för 2011 till Presstödsnämnden.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro