Misshandelsdömd nazist bar kniv på permission

Publicerad 2011-02-11

En 22-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen ertappades av polis när han bar kniv i centrala Landvetter. Mannen avtjänar för närvarande ett fängelsestraff för grov misshandel.

Kniven hittades av spanare från polisens ungdomsgrupp som visiterade 22-åringen. Det var i Landvetter centrum den 21 januari i år. Kniven beslagtogs och 22-åringen erkände brott mot knivlagen på plats.

22-åringen avtjänar för närvarande ett ettårigt fängelsestraff för en grov misshandel i Brunnsparken i Göteborg. Det var i slutet av september 2008 som 22-åringen och tre andra SMR-aktivister svårt misshandlade en man som befunnit sig i närheten av en av SMR:s demonstrationer.

Kriminalvården vill inte säga om 22-åringen befann sig på permission när han begick brottet. Han ska dock släppas från fängelset tidigast i början av mars.

Ledningen till Svenska motståndsrörelsen har i ett internt uttalande sagt åt sina aktivister att beväpna sig. Åklagarmyndigheten i Västra Götaland gav 22-åringen åtalsunderlåtelse för knivbrottet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro