Nazist får 37 års fängelse för bombförsök

Publicerad 2011-12-22

Den 37-årige nazisten Kevin Harpman som i Washington i januari planterat en bomb på en rutt där den årliga Martin Luther Kingmarschen skulle gå döms till 37 års fängelse.

Harpman placerade en väska på en trottoar placerade med en bomb. Väskan upptäcktes bara en halv timme innan marschen skulle gå av tre personer som tillkallade polis. Marschen som samlat 2000 personer dirigerades om och polisen lyckades desarmera bomben. Enligt FBI skulle bomben kunnat orsaka stor förödelse, rapporterar Reuters.

Två månader efter händelsen greps Harpman. I hans hem hittade polisen bilder som Harpman själv tagit från marschen. Polisen hittade också rasistiska budskap och upptäckte att Harpman varit aktiv på ett nazistforum. 2004 var han medlem i nazistorganisationen National Alliance.

Harpman dömdes för bombförsöket och hatbrott till 37 års fängelse.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro