Nazist brände ned hus

Publicerad 2011-08-31

En 37-årig nazistisk skinnskalle erkänner att han har satt en villa i delstaten Arkansas, USA i brand. I villan bodde ett par, en svart man och en vit kvinna. Motivet för mordbranden var rasistiskt.

Det var mitt i natten den 14 januari i år som fyra män under ledning av den 37-åriga nazisten åkte hem till paret och kastade brinnande bensinfyllda ölflaskor genom deras fönster. Paret i huset vaknade och mannen sprang snabbt ut och kunde identifiera 37-åringen.

Under rättegången som inleddes på fredagen ska 37-åringen kallat sig själv för inkompetent "inhemsk terrorist", då han själv ådrog sig brännskador i samband med dådet. Han medger samtidigt att dådet haft ett rasistiskt motiv.

37-åringen uppges vara lokal ledare för den nazistiska organisationen Blood & Honour. Han har även ett kriminellt förflutet. Bland annat blev han gripen 2005 för innehav av vapen. I samband med gripandet hotade han att döda svarta människor. Han har även förknippats med en händelse 2010, då fyra män hoppade ur en bil och omringade en svart man på gatan och hotade personen.

Då 37-åringen sedan tidigare är dömd för ett flertal brott valde rätten att döma honom till 15 års fängelse. Två av de andra männen som deltog i mordbranden dömdes till fängelsestraff i vardera 4,5 år. Den fjärde mannen väntar fortfarande på rättegång.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA