Nazist brände ned hus

Publicerad 2011-08-31

En 37-årig nazistisk skinnskalle erkänner att han har satt en villa i delstaten Arkansas, USA i brand. I villan bodde ett par, en svart man och en vit kvinna. Motivet för mordbranden var rasistiskt.

Det var mitt i natten den 14 januari i år som fyra män under ledning av den 37-åriga nazisten åkte hem till paret och kastade brinnande bensinfyllda ölflaskor genom deras fönster. Paret i huset vaknade och mannen sprang snabbt ut och kunde identifiera 37-åringen.

Under rättegången som inleddes på fredagen ska 37-åringen kallat sig själv för inkompetent "inhemsk terrorist", då han själv ådrog sig brännskador i samband med dådet. Han medger samtidigt att dådet haft ett rasistiskt motiv.

37-åringen uppges vara lokal ledare för den nazistiska organisationen Blood & Honour. Han har även ett kriminellt förflutet. Bland annat blev han gripen 2005 för innehav av vapen. I samband med gripandet hotade han att döda svarta människor. Han har även förknippats med en händelse 2010, då fyra män hoppade ur en bil och omringade en svart man på gatan och hotade personen.

Då 37-åringen sedan tidigare är dömd för ett flertal brott valde rätten att döma honom till 15 års fängelse. Två av de andra männen som deltog i mordbranden dömdes till fängelsestraff i vardera 4,5 år. Den fjärde mannen väntar fortfarande på rättegång.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro