Nazist invald för Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-01-14

En 24-årig man som så sent som 2008 var medlem i Nationalsocialistisk front har valts in i fullmäktige i en kommun i Västsverige på Sverigesdemokraternas mandat.

Det var i höstens val som någon skrev 24-åringens namn på en valsedel i kommunen. Det gjorde att mannen blev invald trots att han inte stod på partiets vallista eller själv valt att kandidera.

24-åringen är en sedan tidigare känd nazist. Han har bland annat skrivit på det nazistiska forumet Nordisk, där han 2010 var moderator. 24-åringen är även en flitig bloggare på en högerextrem bloggportal.

I ett forum på Nordisk ställs frågan "Favorit inom nationalsocialismen eller Fascismen?":
"Adolf Hitler och Heinrich Himmler. Hmm, asch.. det är svårt att 'pricka in' nån faktiskt då det finns väldigt många som gjort så mycket.", skriver 24-åringen 2008.

Samma år var han medlem i Nationalsocialistisk front, som sedermera bytte namn till Svenskarnas parti.

"Vet inte vem det är"
Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen uppger att han inte känner 24-åringen och att 24-åringen inte är Sverigedemokrat. Gruppledaren tror inte heller att personen kommer att dyka upp i fullmäktige.
- Vi hade inte låst listan, det kommer vi göra inför nästa val. Jag har bara varit aktiv en kort tid, det har gått så fort. Detta är en lärdom vi tar med oss, säger gruppledaren.

Gruppledaren ska ha försökt att få kontakt med 24-åringen genom en gemensam vän. En anledning till att 24-åringen inte vill vara i fullmäktige uppges vara att det kan vara känsligt för jobbet eller utsätta familjen för obehag.

Andra invalda av "misstag"

Det är fler som hamnat på i kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat som gruppledaren inte känner.
- Det var en kvinna som jag inte kände till som blev invald. Men hon bodde inte ens i kommunen så jag fick göra en adressändring åt henne, säger gruppledaren.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA