Nazist misstänkt för batongmisshandel

Publicerad 2011-05-16

Ett skojbråk på Mälarcampingen i Västerås mynnade ut i allvar. Nu har en 18-årig nazist begärts häktad misstänkt för att ha misshandlat en 17-årig kamrat med en expanderbar batong.

Bråket inträffade på campingen på lördagsnatten. Enligt Västerås krimjour som handlagt ärendet började det som en brottningsmatch på skoj mellan två vänner. Sen hände något vilket fick 18-åringen att ge sig på sin 17-årige kamrat med en expanderbar batong.

- Även om det kan verka lite oskyldigt så är det ändå en misshandel av det grövre slaget, säger en polis till Expo.

18-åringen begärdes häktad av jouråklagaren i söndags. 17-åringen ska inte ha skadats allvarligt i misshandeln.

18-åringen är sedan tidigare känd för sitt engagemang inom den nazistiska miljön i Sverige. På en känd högerextrem sajt skriver han att SvP, Svenskarnas parti, "visar vägen".

För ett år sedan deltog han i ett knivslagsmål mellan nazister och militanta antifascister i Hallstahammar. Då knivskars två nazister så svårt att de var nära att mista livet. 18-åringen dömdes till ungdomsvård och 90 timmars ungdomstjänst för sin inblandning i bråket. Bråket har tagits upp av Svea hovrätt som ännu inte har fällt någon dom i målet.

18-åringen är inte den ända brottsaktiva nazisten i Västmanland. Förra veckan rapporterade Expo att en två män, 20 och 17 år gamla, åtalats för en grov misshandel med rasistiska förtecken. En 22-årig man som kandiderade till riksdagen för Svenskarnas parti förra året är dessutom misstänkt för inblandning i en länsöverskridande utpressningshärva.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro