Nazist misstänkt för batongmisshandel

Publicerad 2011-05-16

Ett skojbråk på Mälarcampingen i Västerås mynnade ut i allvar. Nu har en 18-årig nazist begärts häktad misstänkt för att ha misshandlat en 17-årig kamrat med en expanderbar batong.

Bråket inträffade på campingen på lördagsnatten. Enligt Västerås krimjour som handlagt ärendet började det som en brottningsmatch på skoj mellan två vänner. Sen hände något vilket fick 18-åringen att ge sig på sin 17-årige kamrat med en expanderbar batong.

- Även om det kan verka lite oskyldigt så är det ändå en misshandel av det grövre slaget, säger en polis till Expo.

18-åringen begärdes häktad av jouråklagaren i söndags. 17-åringen ska inte ha skadats allvarligt i misshandeln.

18-åringen är sedan tidigare känd för sitt engagemang inom den nazistiska miljön i Sverige. På en känd högerextrem sajt skriver han att SvP, Svenskarnas parti, "visar vägen".

För ett år sedan deltog han i ett knivslagsmål mellan nazister och militanta antifascister i Hallstahammar. Då knivskars två nazister så svårt att de var nära att mista livet. 18-åringen dömdes till ungdomsvård och 90 timmars ungdomstjänst för sin inblandning i bråket. Bråket har tagits upp av Svea hovrätt som ännu inte har fällt någon dom i målet.

18-åringen är inte den ända brottsaktiva nazisten i Västmanland. Förra veckan rapporterade Expo att en två män, 20 och 17 år gamla, åtalats för en grov misshandel med rasistiska förtecken. En 22-årig man som kandiderade till riksdagen för Svenskarnas parti förra året är dessutom misstänkt för inblandning i en länsöverskridande utpressningshärva.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA