Nazister tände eld på en sovande man

Publicerad 2011-12-13

En 20-årig man har gripits i Kanada misstänkt för att 2009 ha tänt eld på en sovande filippinsk man. Tidigare har en 25-åring gripits för samma dåd. Båda greps efter att en förundersökning inletts mot nazistorganisationen Blood and Honour.

I oktober 2009 skakades Kanada av nyheten att någon tänt på en man. Mannen sov på en övergiven soffa i centrala Vancouver. Polisen startade en stor utredning och polisens hatbrotts-avdelning inledde spaning mot Blood and Honour vilket ledde till att både 20-åringen och 25-åringen som har samröre med organisationen kunde gripas.

25-åringen misstänkts även för att 2009 ha slagit en svart man medvetslös. I samband med det dådet har ytterligare en 39-årig man gripits. Även 39-åringen är misstänkt för ett flertal vålds- och hatbrott, bland annat attackerade han en latinsk kvinna och hennes pojkvän 2010 och 2008 gav han sig på en svart man, rapporterar Vancouver Sun.

Rättegången väntas starta den 23 december.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro