Nazister åtalas efter festivalbråk

Publicerad 2011-03-22

Fyra aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen åtalas för bland annat hot och våld mot tjänsteman efter att en demonstration i Piteå urartat. Två av nazisterna ska bland annat ha slagit en ordningsvakt med ett flaggskaft.

Det var i samband med festivalen Piteå Dansar och Ler förra året som nazisterna höll en otillåten demonstration. När ordningsvakter bad nazisterna lämna området ska två av aktivisterna ha hotat ordningsvakterna och deras familjer. Sen satte nazisterna sig till motvärn, åklagaren skriver bland annat att de slagit omkull en ordningsvakt med ett flaggskaft.

Enligt uppgifter i lokal media i samband med händelsen var sex aktivister från Svenska motståndsörelsen med i demonstrationen. Fyra av dem åtalas nu, varav tre är misstänkta för att ha varit beväpnade med knivar i samband med den otillåtna demonstrationen.

Tre av de misstänkta är i 20-årsåldern medan en av de åtalade fyller 37 i år. Den sistnämnde är ledare för Svenska motståndsrörelsens verksamhet i övre Norrland.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA