Nazister åtalas efter festivalbråk

Publicerad 2011-03-22

Fyra aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen åtalas för bland annat hot och våld mot tjänsteman efter att en demonstration i Piteå urartat. Två av nazisterna ska bland annat ha slagit en ordningsvakt med ett flaggskaft.

Det var i samband med festivalen Piteå Dansar och Ler förra året som nazisterna höll en otillåten demonstration. När ordningsvakter bad nazisterna lämna området ska två av aktivisterna ha hotat ordningsvakterna och deras familjer. Sen satte nazisterna sig till motvärn, åklagaren skriver bland annat att de slagit omkull en ordningsvakt med ett flaggskaft.

Enligt uppgifter i lokal media i samband med händelsen var sex aktivister från Svenska motståndsörelsen med i demonstrationen. Fyra av dem åtalas nu, varav tre är misstänkta för att ha varit beväpnade med knivar i samband med den otillåtna demonstrationen.

Tre av de misstänkta är i 20-årsåldern medan en av de åtalade fyller 37 i år. Den sistnämnde är ledare för Svenska motståndsrörelsens verksamhet i övre Norrland.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro